- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Maakbedrijven in de metaalbewerking kiezen net als in andere sectoren steeds vaker voor automatisering van hun productieprocessen. Zo kunnen ze het hoofd bieden aan de vraag naar een nog hogere flexibiliteit en kortere levertermijnen, zonder in te boeten op de kwaliteit. De spanenafvoer kan echter een bottleneck vormen om continu onbemand te produceren. Bij MGC Subcontracting, deel van Matthys Group, losten ze dit probleem op met een JEB-2-200-65R EVO-spanenpers van de Italiaanse fabrikant JVONNE, geleverd en geïnstalleerd door Benelux-verdeler Promas.
MGC Subcontracting uit Desselgem is gespecialiseerd in het produceren van walsen en in het verspanen van staal en diverse andere materialen, zoals aluminium, kunststoffen, brons, roestvrij staal … Daarnaast kun je bij de firma terecht voor tal van andere metaalbewerkingen: zagen, boren, kotteren, draadvonken, spiebanen steken … “Matthys Group heeft een stevige reputatie in de engineering en bouw van machines voor de meest uiteenlopende industriële sectoren en met dochterbedrijf Motiv focussen we ons op automatisering en robotica”, vertelt zaakvoerder Wim Matthys. “In 2009 besloten we alle draai- en freeswerk, andere metaalbewerkingen en de productie van walsen onder te brengen in een nieuwe entiteit. In de beginfase kwamen zowat 50% van de opdrachten bij MGC Subcontracting uit de eigen groep, maar intussen is dat cijfer gedaald tot 20% en is de productie vooral gevuld met bestellingen van andere klanten. Terwijl we oorspronkelijk vooral enkelstuks op maat produceerden, groeide door de jaren heen de vraag naar klein seriewerk enorm.”
Om kwaliteitsvolle stukken te kunnen produceren, beschikt MGC Subcontracting over vakbekwame medewerkers en een uitgebreid, state of the art machinepark, ondergebracht in een ruime werkplaats van 4200 m² met een doordachte workflow. Dat machinepark onderging tussen 2010 en vandaag een complete metamorfose en net als andere metaalverwerkende bedrijven werd gekozen voor een stapsgewijze automatisering van die productie met onder meer robots en palletiseersystemen.
“Zo kunnen we nog efficiënter en sneller produceren, zelfs onbemand overdag en ’s nachts, zonder in te boeten op de kwaliteit”, gaat de zaakvoerder verder. “Alleen hadden we een probleem met de afvoer van de grote spanen. Na drie à vier uur was de bak met spanen immers vol en kon er niet verder gedraaid worden, alvorens die geledigd was. Daarom gingen we op zoek naar een geschikte oplossing om dat probleem te voorkomen. We bekeken de mogelijkheden op de markt en kwamen zo bij Andy De Foor van Promas terecht, die ons voorstelde om een spanenpers bij de machine te plaatsen.”
Promas is verdeler voor de Benelux van de spanenpersen van marktleider JVONNE. Deze Italiaanse fabrikant ontwikkelt en produceert zowel standalone als centrale oplossingen voor het persen van alle mogelijke spanen. Ze zijn voorzien van perskanalen van 22 tot 55 ton en persen briketten met een diameter tussen 45 en 125 millimeter. Ze zijn volledig hydraulisch en er zijn geen sensoren of elektrische componenten die de verwerking stoppen.
“De JEB-2-200-65R EVO-spanenpers voor MGC Subcontracting werd op maat gemaakt en speciaal uitgerust met drie spiralen – in plaats van één – om de grote en lange spanen op een efficiënte manier tot briketten met een diameter van 65 mm te kunnen verwerken. Deze pers vermindert het spanenafval tot 85%. De briketten zijn compact in opslag, gemakkelijk te hanteren en eenvoudig te transporteren. Met de pers haal je ook de koelemulsie uit de spanen. Die emulsie gaat terug naar de koeltank. Daardoor wordt het resterende materiaal zuiverder waardoor het meer opbrengt als schroot. En de koelvloeistof kan langer gebruikt worden, wat beter is voor het milieu”, licht Andy De Foor toe. “Er werden overal in Europa al heel wat spanenpersen van JVONNE geïnstalleerd. Ook in Nederland, waar de industrie al langer op automatisering inzet, hebben we al tal van systemen geleverd. In België is dit echter de eerste installatie.”
Wim Matthys sluit af: “We zijn zeer tevreden met deze investering. De spanenberg vormt nu geen storend element meer bij langdurig onbemand produceren.”