NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Breed aanbod opent de deur voor kruisbestuivingen
Promatt laat zich graag zien aan klanten. “Omdat we geloven in de toegevoegde waarde die onze machines brengen. Ze helpen de kost per stuk voor onze klanten terugdringen en dat moet je kunnen tonen.”

Breed aanbod opent de deur voor kruisbestuivingen

Goed begonnen is half gewonnen

Wie aan Promatt denkt, kan de zaagmachines van Behringer al bijna ruiken. Met dit merk is het ook allemaal begonnen voor de machineleverancier uit Haaksbergen (Nederland), intussen alweer twintig jaar geleden. Maar in die jaren is het aanbod wel steeds verder aangevuld met complementaire merken en technologie, die de voorkant van het proces voor het bewerken van staal en aluminium helemaal top helpen krijgen. “Dat maakt onze openhuisdagen zo interessant voor bezoekers”, vertelt zaakvoerder Marco Toebes. “Ze krijgen hier een dwarsdoorsnede te zien van wat we doen, telkens met een specialist aan de machine die hen alles tot in het kleinste detail kan toelichten. En dat levert altijd kruisbestuivingen op.”

Promatt laat zich graag zien aan klanten. “Omdat we geloven in de toegevoegde waarde die onze machines brengen. Ze helpen de kost per stuk voor onze klanten terugdringen door hoe ze uitgekiend zijn. En dat moet je kunnen tonen”, aldus Toebes. In de jaren dat er geen Technishow op het programma staat, nodigt Promatt bezoekers daarom uit voor zijn openhuisdagen in de showroom in Haaksbergen. De jongste editie, die ongeveer 175 bezoekers naar het oosten van Nederland bracht, had lang op zich laten wachten. Daar zat een zeker virus voor iets tussen. “Het was al van 2019 geleden”, herinnert Toebes zich. “Het deed dan ook deugd om iedereen weer te kunnen ontvangen en bij te praten over de nieuwste ontwikkelingen in de techniek.”

De LPS T – 3D hoort naast een 3D-printer. “Hiermee kunnen we de 3D-geprinte stukken heel dicht tegen de basisplaat afsnijden.”

Sturing neemt operator bij de hand

Bij Behringer stond de nieuwe sturing in de kijker. “Een intuïtief concept dat de operator bij de hand neemt. Hij hoeft enkel de parameters van het product in kwestie in te geven, de sturing doet de rest”, vertelt Behringer projectingenieur Patrick Rhein. Een radicale verandering. Wie vertrouwd was met Behringer, zal er uiteraard wel de structuren in herkennen, maar om de nieuwe sturing te integreren waren er ook aanpassingen aan de hardware nodig. De drijfveren erachter? “Onze klanten vinden steeds moeilijker technisch geschoold personeel. De machine borgt nu die kennis, waardoor de operator geen zaagexpert hoeft te zijn.” Het is Behringer uiteraard niet ontgaan hoe belangrijk data geworden zijn voor maakbedrijven. Door overzichtelijke dashboards (eigen ontwikkelingen van Behringer) toe te voegen aan de sturing, kan de operator in één oogopslag zien hoe zijn machine aan het presteren is. “Over welke bestelling gaat het? Welk materiaal ligt op de machine? Hoeveel zaagtijd is er nodig geweest? Waren er alarmen? De bedoeling is om operatoren te helpen tot de optimale zaagtijden te komen en zo een langere levensduur van de machine te garanderen, zonder kennis van de techniek.” 

Techniek altijd voorop

Want daar draait het om bij Promatt. De techniek, om klanten aan de best mogelijke oplossing te helpen om hun producten te maken met het hoogst mogelijke rendement. De infosessies die op het programma staan zijn geen holle verkooppraatjes. Integendeel. Specialisten van de partnerbedrijven en eigen techniekers van Promatt dompelen de bezoeker onder in een specifiek onderwerp. “De inleiding in de bandzaagtechniek leert bijvoorbeeld waar je moet opletten bij de keuze voor een bandzaagmachine. De lezing rond cirkelzagen vertelt hoe de technologie precies werkt en welke invloed dat heeft op de parameters. Door specialisten die dagelijks rond die materie en problematieken bezig zijn aan het woord te laten, leren onze bezoekers beter werken met hun eigen machines. We helpen ze er alles uit te halen”, vat Toebes samen.

De PSU 450 M, een automatische machine waar de operator enkel nog het materiaal, de lengtes en de hoeken moet instellen, de rest van het werk doet ze zelf.

Betrouwbaar blijven presteren

Met die cirkelzagen zitten we natuurlijk in de wereld van Eisele. Die trakteerden de bezoekers op twee heel verschillende machines. De VMS is de kleinste in het gamma. “Maar een bestseller in het kleine segment”, verzekert Elliot Ernst. Daarnaast prijkte de PSU 450 M, een automatische machine waar de operator enkel nog het materiaal, de lengtes en de hoeken moet instellen; de rest van het werk doet ze zelf. De bezoekers krijgen te zien welke snedes de machines kunnen afleveren. “We geloven in de kwaliteit die ze kan bijbrengen. Alle onderdelen maken we immers in eigen beheer, van de tandwielkasten tot de gietstukken toe. Dat maakt dat we tot hoogperformante machines komen die ook onder zware belasting betrouwbaar blijven presteren. Daar gaat het om, vandaag in de maakindustrie, waar steeds meer voor automatisering gekozen wordt.”

Onberispelijke afwerking

Maakbedrijven zoeken dus een hogere productiviteit maar ook een betere kwaliteit. Wie op zoek is naar een onberispelijke afwerking van zijn profielen en buizen, kon tijdens de openhuisdagen kennismaken met de machines van Spontan. Van manueel tot volledig geautomatiseerd, zoals de klant het wil. “De sterktes van onze machines? Het zagen en ontbramen gebeurt in één beweging. De stukken worden dus volledig afgewerkt, zonder dat er extra handling tussen de verschillende stappen nodig is, en dat aan een razend tempo. Er kan bovendien heel gemakkelijk gewisseld worden tussen series, zodat je bundels van 8 tot 108 mm na elkaar kunt verwerken.” Voorlopig kennen de machines nog niet hetzelfde succes als in Duitsland. “De markt zit daar anders in elkaar. Je hebt meer loonzagerijen. Maar intussen hebben we wel een zeer mooie referentie in Nederland, waar onze machine is uitgerust met een compleet geautomatiseerde toevoer. Daarom is het goed om met een lokale partner als Promatt te werken. Die ziet waar er opportuniteiten liggen in zijn markt voor onze ­technologie.”

Opslagsystemen om efficiëntie magazijn te verhogen

Perfect afgewerkte profielen en buizen, die kun je toch niet meer op de grond leggen? Een slim opslagsysteem is daarom ook een interessante aanvulling in het portfolio van Promatt. Het kwam daarmee uit bij de Spaanse producent Upmoviom, die stukken tot 12 m georganiseerd weg legt. De samenwerking gaat al zeven jaar terug, met een mooie lijst aan referenties in België en Nederland tot gevolg. José Galbete: “Vroeger ging 100% van onze producten naar de Spaanse markt. Vandaag zitten we voor 70% op export. Het gaat snel. We hebben intussen ook systemen geïnstalleerd in Singapore en in Canada.” De sleutel tot het succes is de modulaire oplossing die Upmoviom ontwikkeld heeft. Dat maakt het een graag geziene oplossing bij zowel kleine als grote bedrijven. “Elk opslagsysteem wordt volledig op  maat voor de klant gebouwd. In functie van de lengte, het gewicht en de hoeveelheid materialen, maar ook in functie van de beschikbare ruimte. Daarnaast springen de robuustheid en het gebruiksgemak in het oog. Elke locatie is makkelijk bereikbaar. We zijn ervan overtuigd dat we een bijdrage kunnen leveren aan de efficiëntie en veiligheid. Met ons systeem kan een magazijn met 700 referenties bediend worden door één operator.”

Veiligheid eerst

Het creëren van een veilige werkomgeving, daar weten ze bij Ecotax ook alles van. Ze zijn gespecialiseerd in filtertechniek. “De grootste focus ligt op nevelfiltratie”, geeft Davy Wijkmans aan. Nevel ontstaat door verspanende bewerkingen die gebruikmaken van koelvloeistof- of emulsies. Deze fijne oliedeeltjes – de doorsnede van een druppel nevel is ongeveer 1 µm – moeten aangepakt en afgezogen worden. Tijdens de openhuisdagen werd getoond hoe de Filtermist het verschil kan maken. “Op basis van centrifugale krachten worden de druppels tegen de zijkant geduwd, opgevangen en gefilterd. Dat gebeurt met een efficiëntie van 92%. Zo wordt er weer zuivere lucht de werkplaats ingeblazen.” Ook voor Ecotax is het de eerste keer op de openhuisdagen. “We komen sowieso bij dezelfde bedrijven, maar met een heel ander product. Het is fijn dat we elkaar daarin gevonden hebben, want die raakvlakken die er tussen ons zijn, kunnen ook onze beider klanten verder helpen.”

Klaar voor de toekomst

Verspaning, al wat de klok sloeg op de openhuisdagen? Niet helemaal. Achteraan de showroom had Behringer immers ook nog een primeur bij. De LPS T – 3D hoort niet naast een freesmachine of draaibank maar naast een 3D-printer. “Hiermee kunnen we de 3D-geprinte stukken heel dicht tegen de basisplaat afsnijden. Die wordt immers telkens hergebruikt.” Tot nu toe gebeurde dat door middel van draadvonken. De zagen van Behringer kunnen het echter goedkoper en sneller, zonder in te boeten aan nauwkeurigheid. “In functie van de grootte en het gewicht van het 3D-geprinte stuk is er keuze tussen een verticale en een horizontale uitvoering. Binnenin kunt u rekenen op dezelfde technologie die u van Behringer gewend bent. Met veel aandacht voor kwaliteit, maar ook voor veiligheid. De stofontwikkeling is bijvoorbeeld een problematiek. Er is daarom ook afzuiging voorzien, zodat we de veiligheid van de operator en de nauwkeurigheid van onze machine kunnen garanderen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?