Mankracht in Macedonië, geautomatiseerde productie in België. Met die krachtige tandem kan familiebedrijf Slabinck u voor elk order de juiste prijs, kwaliteit en levertermijn bieden. “Hoe het afgelopen is met Van Hool, is het beste bewijs dat we slimmer naar onze productie moeten kijken. Wij doen dat al tien jaar door het beste van twee werelden te combineren in Brugge en Skopje”, aldus zaakvoerder Anthony Slabinck.
Wie zaken wil doen met het oosten, kan wel rekenen op een scherpere prijs, maar de service en kwaliteit laten vaak te wensen over. Slabinck gooide het daarom over een andere boeg. De toeleverancier met naam en faam uit het Brugse investeerde zelf in een productievestiging in Skopje. “Met een moderne werkvloer van 5.200 m², ongeveer 80 medewerkers en wekelijks eigen transport kunnen we onze Belgische klanten een scherper prijstarief aanbieden. Het beste van beide werelden: ze kunnen nog steeds in hun eigen taal zaken doen aan de vertrouwde betalingscondities. Ze hoeven geen volle vrachtwagen aan stukken te bestellen of zich geen zorgen te maken over de kosten van het terugsturen van stukken. Als er iets misloopt – wat zelden gebeurt – dan lossen we het vanuit onze werkplaats in Brugge op. Kort op de bal, zoals onze klanten het van ons gewoon zijn.”
Is een bestelling dringend of gaat het om prototypes, dan zal het order altijd in Brugge landen. Is er voldoende ruimte om het in Skopje te produceren, dan biedt Slabinck zijn klanten de optie. Altijd transparant. Zo laat Colruyt al enkele jaren zijn frigokarren door Slabinck produceren in Macedonië. “We leveren niet alleen het snij- en plooiwerk af, maar monteren de karren ook voor ze in Skopje. Perfect volgens de eisen van de klant. Een succesverhaal, want na jaren trouwe dienst van de eerst geleverde frigokarren mogen we nu ook de vervangingstoestellen produceren”, voegt Slabinck er nog aan toe. Net als in Brugge worden vanuit Skopje diverse bewerkingen aangeboden. Lasersnijden, plooien, draaien, frezen, lassen en monteren staan er dagelijks op de planning. “Het draait als een geoliede machine.”
Toch zal Slabinck zijn thuishaven in Brugge allerminst opgeven. “Dit blijft onze bakermat. Hier proberen we door slim te investeren concurrentieel te blijven. Daarvoor kijken we vooral naar automatisering.” Vorig jaar ging de volledige lay-out in de productie op de schop om een naadloze flow te creëren. Het vertrekpunt is het snijwerk: ponsen, maar ook hypermodern lasersnijden met een nagelnieuwe fiberlaser, gekoppeld aan een torenmagazijn met 40 palletlocaties. “Hiermee kunnen we ook in het weekend en ’s nachts onbemand verder werken.” Wat verderop prijkt een andere toevoeging: een plooirobot die grote volumes van kleine stukken voor zijn rekening neemt. Of liever gezegd wederkerend seriewerk. “Vanaf 50 stuks is het eigenlijk al interessant om hem in te schakelen”, vertelt Slabinck.
De meest recente toevoeging aan de productie is de ToolCell plooibank. “Een ideale machine om snel te schakelen tussen kleine series. Dankzij het hoekmeetsysteem worden alle stukken, van het eerste tot het laatste, in één keer juist binnen de toleranties geplooid. Vroeger verzekerden we ons daarvan door tussentijdse metingen. Nu kan dat allemaal automatisch aan de machine. Het is door dat soort slimme technologie en optimalisaties dat we aan efficiëntie blijven winnen.” Maar alle automatisatie ten spijt blijft Slabinck ook hard inzetten op zijn medewerkers. Onlangs nog werd het bedrijf bekroond voor zijn inzet voor inclusieve werkgelegenheid met het Referentiebewijs 2024 van werkplekarchitect Emino. “Je vindt altijd wel mensen, als je maar bereid bent om voldoende tijd te steken in hun opleiding. Dat proberen we door samen te werken met scholen, door werkzoekenden met arbeidsbelemmeringen kansen te geven …”