NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Verschillende manieren om buizen met lasers te snijden

Verschillende manieren om buizen met lasers te snijden

Buizen kunnen op diverse manieren met behulp van lasers worden gesneden, ongeacht of het gaat om grote hoeveelheden, kleine series of prototypes. Buizen lasersnijden is een kostenefficiënte optie gebleken. Ben je bezig met projectontwikkeling? Laat een professional dan in een vroeg stadium meedenken over de toepassing hiervan. Afhankelijk van het eindproduct kan de meest geschikte aanpak voor het lasersnijden van buizen bepaald worden. Voor meer inzicht in de meest geschikte methode voor specifieke projecten, kun je hier verder lezen. We gaan het hebben over de verschillende methodes van buislasersnijden, en de mogelijkheden die er zijn. Lees verder!

2,5D-lasersnijden

Bij 2,5D lasersnijden wordt een haakse snede van precies 90 graden gemaakt. Hierbij worden alle snedes loodrecht op het oppervlak van de buis aangebracht, terwijl de buis of koker onder de lasersnijkop wordt geplaatst en gelijktijdig geroteerd. Tijdens dit bewerkingsproces gebruikt de laser een uniforme materiaaldikte om een consistente en nauwkeurige snede te garanderen.

3D-lasersnijden

3D buislasersnijden is een techniek waarbij lasers worden gebruikt om door buizen te snijden. De laser kan in verschillende hoeken tot 45 graden bewegen. Hierdoor is het mogelijk om schuine snedes te maken aan de zijkant van de buis. Dit is handig omdat het nauwkeurige schuine vlakken creëert. Deze schuine vlakken zijn heel nuttig voor verschillende dingen, zoals het verbinden van buizen in hoekconstructies, het maken van uitsparingen in buizen, of het creëren van verdiepte gaten. Dankzij deze mogelijkheid om onder verschillende hoeken te snijden, kunnen ingewikkelde en specifieke ontwerpen worden gemaakt tijdens het lasersnijden van buizen. Dit opent deuren naar meer complexe en precieze ontwerpen die eerder moeilijk te realiseren waren.

XY-snijden

Bij XY buislasersnijden volgt de laserkop nauwkeurig de vorm van het gat dat gesneden moet worden. In dit proces blijft de buis zelf stil staan, en beweegt alleen de laserkop langs de X- en Y-assen van de buis. Dit zorgt ervoor dat de snede loodrecht is op het horizontale vlak, alsof je een gat in de buis boort. Deze techniek wordt soms “cilindrisch snijden” genoemd en lijkt op het idee van het boren van een gat. Deze methode staat bekend om zijn grote precisie. Het is vooral handig wanneer je de buis helemaal rondom wilt snijden. Het resultaat is consistent en erg nauwkeurig.

Ontwerpen voor lasersnijden

Indien je van plan bent buizen en profielen met lasers te laten snijden, staan de deuren open voor onbeperkte ontwerpvrijheid. Deze technologie opent een breed scala aan opties voor het vervaardigen van verschillende vormen, zoals kokers, buizen, hoek- en U-profielen. Laten we eens kijken naar de uitgebreide mogelijkheden die voorhanden zijn bij het lasersnijden van deze geometrische vormen.

Haakse snede

Bij het lasersnijden draait de buis of koker onder de laserkop, waardoor een snede ontstaat die precies in een hoek staat met de wand van de buis. Dit zorgt ervoor dat de laser gelijkmatig door het materiaal snijdt. Deze methode is handig voor verschillende toepassingen, zoals het maken van gaten en uitsparingen in ronde buizen, het creëren van schuine randen aan de uiteinden van een product, en het maken van gaten en uitsparingen in de bochten van een vierkante buis.

Radius kokerprofielen

Bij vierkante buizen is het slim om gaten te vermijden die zich te dicht bij de hoeken bevinden. Dit komt doordat de laser altijd recht door de wand snijdt. Als je in de hoek snijdt, kan de buis gaan draaien. Het is beter om een plek te kiezen voor de gaten waar dit probleem niet optreedt en waarbij de stevigheid van de buis behouden blijft. Op die manier krijg je het beste en meest langdurige resultaat.

Verhouding gat/wanddikte

Bij het bepalen van hoe groot gaten en uitsparingen moeten zijn, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet kleiner zijn dan de dikte van het materiaal. Hoewel het mogelijk is om kleine uitsparingen te maken, kost dat meer moeite tijdens het snijden. Bovendien zijn ze duurder dan grotere gaten. Het is dus nodig om goed na te denken over hoe moeilijk de bewerking is en hoeveel geld het kost.

XY-Modus

Voor het heel precies maken van perfect ronde gaten, zelfs bij snedes die loodrecht op de wanddikte staan, is de XY-modus een geweldige keuze. Hierbij beweegt de laserkop zich in een cirkelvormige route rond het gewenste gat. Dit zorgt voor een gat dat er altijd hetzelfde uitziet en netjes is geboord. Het is wel belangrijk om te weten dat bij XY-gaten de grootte van het gat niet meer dan de helft mag zijn van de diameter van de ronde buis. Dit is om ervoor te zorgen dat het gat heel precies is en het beste resultaat oplevert.

Recht of speciaal contour

Bij producten die rechte uiteinden hebben, kun je vaak één enkele snede maken om meerdere items te krijgen. Maar als de uiteinden schuine hoeken hebben (verstekken genoemd), moet je rekening houden met de verschillende hoeken die ontstaan door de snede die loodrecht is op het materiaal. Voor zulke producten met schuine hoeken heb je ook extra materiaal nodig, wat de totale kosten van de producten kan beïnvloeden. Het is belangrijk om goed na te denken over de balans tussen hoe het product eruit moet zien en hoeveel het gaat kosten.

Reststuk door inklemming

Bij het bevestigen van de buis voor bewerking, kan er doorgaans een deel van het materiaal verloren gaan als gevolg van de benodigde lengte voor de bevestiging.  Je kunt er ook voor kiezen om aan het begin van het lange stuk materiaal een stukje af te snijden en daarna de rest van het materiaal precies in stukken te snijden voor de producten. Maar in het laatste stuk van het laatste product mag je geen uitsparingen meer maken in de laatste 20 centimeter. Ook zal het laatste product niet perfect gesneden zijn en kunnen er kleine beschadigingen te zien zijn door hoe het vastgeklemd werd.

Graveren voor identificatie

Graveren is een middel om tekst of lijnen aan te brengen voor doeleinden zoals identificatie of positionering. Maar het is goed om te begrijpen dat gegraveerde markeringen niet heel opvallend zijn en nadat het oppervlak behandeld is, kunnen ze soms niet meer zo goed te zien zijn. Dus als je voor gravering kiest, is het slim om te bedenken waarvoor je het gaat gebruiken en wat er later met het oppervlak kan gebeuren. Je wilt namelijk zeker weten dat de markering blijft zoals je wilt, zelfs na verdere bewerkingen.

Snijden van open profielen en lasnaaddetectie

Lasersnijmachines kunnen vormen zoals U-vormige, L-vormige en C-vormige stukken metaal bewerken. Als er een lasnaad is die je gemakkelijk kunt zien, kan de machine het snijpatroon aanpassen op basis van waar die lasnaad zich bevindt. Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat deze lasnaad goed zichtbaar is. Zo kan de machine heel precies snijden. Als de lasnaad duidelijk te zien is, helpt dat om het snijproces en het uiteindelijke resultaat nauwkeurig te maken.

De veelzijdigheid van buislasersnijden

Lasers worden gebruikt om buizen op verschillende manieren te snijden: recht, schuin en heel precies. Dit helpt bij het maken van ingewikkelde vormen. Je moet rekening houden met dingen zoals waar je gaten snijdt en hoe dik de buis is. Ook moet je ervoor zorgen dat lassen goed zichtbaar zijn voor nauwkeurig snijden. Je kunt ook woorden of lijnen op de buis graveren, maar let op of dat lang blijft. Kort gezegd, lasers maken het mogelijk om slimme ontwerpen te maken en producten precies te snijden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?