Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Volgende stappen in handheld laserlastechnologie

Volgende stappen in handheld laserlastechnologie

‘Omdat ie gewoon beter is.’ Daarom stond het handheld laserlastoestel van Lasermach zonder veel campagne voeren en stemmen ronselen op het podium van de EuroBLECH Awards in de categorie verbindingstechnologie. Ze stelden er op de beurs ook al the next best thing voor: de integratie met een cobot. Maar dan wel één die zich tot op de micrometer correct kan positioneren en die de operator toelaat om het flexibel over te nemen wanneer nodig.

Het nieuwste model dat zijn vuurdoop kreeg op de EuroBLECH is de Lasermach PhotonWeld A-Pro T120, waarbij 120 staat over de penetratiediepte.

Wie in de demoruimte van Lasermach in Moeskroen rondwandelt, ziet een resem PhotonWeld-toestellen klaarstaan voor verzending. Luik, Roeselare, maar ook Frankrijk, Denemarken, Hongarije … lezen de etiketten. “Ze vertrekken hier naar alle uithoeken van de wereld”, vertelt Patrick Favoreel, zaakvoerder van CNC Europe. “De grootste bottleneck, dat zijn we zelf. Er vertrekt hier geen toestel zonder dat de klant verplicht een opleiding rond het laserlassen gevolgd heeft. Om met het toestel te leren werken, ja, maar vooral om de veiligheidsmaatregelen die nodig zijn erin te slijpen. De straal is immers gevaarlijk voor de ogen. De lasser zal wel zijn bril aan hebben, maar ook iedereen die errond aan het werk is, loopt gevaar, omdat je de straal niet ziet. Daarom verplichte opleiding, wij willen geen miserie.”

Dankzij de toevoeging van een joystick (en enkele snufjes die ze voor zich houden) slagen ze er bij CNC-Europe in om de cobot tot op 1 µm nauwkeurig te positioneren.

Tot 12 millimeter diep

Het nieuwste model dat zijn vuurdoop kreeg op de EuroBLECH  is de Lasermach PhotonWeld A-Pro T120, waarbij 120 staat over de penetratiediepte. “We zitten vandaag al aan 12 millimeter. Dat opent het speelveld naar toepassingen voor spoorwegen, scheepsbouw, bruggen …”, gaat Favoreel trots verder. “Onze focus ligt steeds duidelijker op het zwaardere segment. Daarin kunnen onze toestellen dankzij hun superieure koeling en lichtintensiteit nog meer het verschil maken. Normaliter ontstaan er bij het verdampen van het metaal door de warmte van de laserstraal gasinsluitingen, meer nog dan bij klassieke lasprocessen. We hebben daar na anderhalf jaar van ontwikkeling een antwoord op gevonden.  

De resultaten tonen nu minder gasinsluitingen en dus een betere laskwaliteit. Dit is een gamechanger”, voorspelt Favoreel.

‘Omdat ie gewoon beter is.’ Daarom stond het handheld laserlastoestel van Lasermach zonder veel campagne voeren en stemmen ronselen op het podium van de EuroBLECH Awards in de categorie verbindingstechnologie.

Cobot met micropositionering

Het hoeft dus niet te verwonderen dat het toestel op heel veel aandacht mocht rekenen tijdens de afgelopen EuroBLECH. Maar er stond ook een tweede publiekstrekker naast. “Automatisering is ook bij het handheld laserlassen een evidente volgende stap. Maar dat vergt meer aandacht voor de positionering. Een klassieke lasvoeg is enkele millimeters breed. Bij ons gaat het om een haarfijne las van enkele tienden van een millimeter. Dan heb je een uiterst nauwkeurig positionering nodig.” Dankzij de toevoeging van een joystick (en enkele snufjes die ze voor zich houden) slagen ze er in Moeskroen in om tot op 1 µm nauwkeurig te werken. De joystick kan zowel in de X-, Y- als Z-richting bewegen en maakt het makkelijk. 

Automatisering is ook bij het handheld laserlassen een evidente volgende stap. CNC-Europe toonde die met de combinatie van zijn PhotonWeld-toestel met een cobot.

Flexibiliteit troef

Een tweede aandachtspunt was het creëren van flexibiliteit. In eerste instantie door een snelle teach-inprogrammering. Daarnaast werd de cobot op een servolift van 400 millimeter aan de lastafel geplaatst. “Hierdoor zijn er twee posities mogelijk: boven en beneden. Zo kan hij zowel kleine als grote stukken laserlassen.” De cobot kan misschien nog niet aan alle posities daarmee. Dan wil je een systeem waarbij de operator het makkelijk kan overnemen. Met een 3D-printer ging CNC Europe aan de slag om een eigen prototype daarvoor te bouwen. “De operator kan nu met een klik op de knop de lastoorts weer overnemen. Hoe eenvoudiger, hoe beter. En de oplossing werkt met al onze PhotonWeld-toestellen. Zonder veel kosten kunnen we onze kit ook monteren op bestaande robot- en cobotoplossingen”, voegt Favoreel er nog aan toe.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten