- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Uitbesteden brengt vaak logistieke rompslomp en tijdverlies met zich mee. Voor DelwiGroenink Machinefabriek waren dat de twee voornaamste redenen om in 2015 te investeren in eigen plaatbewerkingsmachines. Belangrijke schakels in de productielijn zijn nu de Phoenix FL-4020 lasersnijmachine en de ToolCell plooibank van LVD, alles gekoppeld via de slimme software van dezelfde fabrikant. “We werken nu sneller, efficiënter en goedkoper. Het was een flinke investering maar we zijn weer future proof”, vat eigenaar Johan Delfsma samen.
DelwiGroenink Machinefabriek ontwikkelt en produceert complete hijs- en transportsystemen voor Hyva International. Daarnaast werkt het bedrijf op projectbasis voor opdrachtgevers in de logistiek, chemie, offshore en apparatenbouw. Sinds de overname in 1996 van metaalbedrijf Groenink is de groei niet meer te stuiten. Een snelle ontwikkeling die ook schaduwkanten met zich meebracht. Delfsma: “We zijn veel gaan uitbesteden, zoals het stralen en coaten van onderdelen. Maar de eisen werden steeds strenger. OEM’ers verwachten innovaties en scherpere tarieven. De concurrentie wereldwijd is hard, dus moet je je onderscheiden. De vraag is hoe.”
DelwiGroenink vond het antwoord in de uitbreiding van de productie. Een deel van de fabriek werd uitgerust met nieuwe disciplines waaronder lasersnijden en een grote straal- en coatinglijn. Hierdoor hoeft Delfsma in één klap niets meer uit te besteden, dalen de kosten spectaculair en verdubbelt de capaciteit. Sinds de oplevering medio 2018 schiet de omzet omhoog. Er staat nu een gezond bedrijf op ruim 2,3 ha eigen grond met ruim 130 mensen op de loonlijst. De nieuwe bedrijfshal is de voorlopige kroon op een kwart eeuw gedreven ondernemerschap. LVD speelt daarin een hoofdrol. “In 2014 al hebben we geïnvesteerd in een Easy-Form plooibank met 400 ton drukkracht. We wisten meteen dat we ook voor de tweede plooibank daar moesten aankloppen.”
Ditmaal werd het een ToolCell met automatische gereedschapswisselaar. “LVD was de enige die bereid was om een nauwkeurigheid van de buighoek van ± 0,3° te garanderen met hun Easy-Form lasersysteem”, geeft Delfsma aan. Daarnaast kwam er ook een Phoenix FL-4020 lasersnijmachine van LVD en een volautomatisch opslagsysteem van Remmert. Voor de buitenstaander lijkt het simpel. Elke dag wordt er ongeveer 20 ton staal volautomatisch naar de lasersnijmachine en de plooibank gevoerd, aangestuurd vanuit de CAD-afdeling die de ontwerpen maakt. De Phoenix snijdt alles op maat, de Toolcell zorgt voor het exacte buigwerk. Vervolgens worden de producten met robots gelast om dan naar de straal- en coatinglijn te gaan en uiteindelijk gemonteerd te worden. Delfsma: “We beschikken nu over een hypermoderne productielijn waardoor we transportbewegingen elimineren en de doorlooptijd verkorten – dit tot grote tevredenheid van de klant. Met de CADMAN® suite hangt alles aan elkaar en krijgen we transparantie in de verschillende lagen van de plaatwerkproductie.”
De samenwerking met LVD verliep optimaal. “Samen met LVD zijn we een intensieve periode bezig geweest met inrichten, monteren, mensen opleiden en met het aan elkaar koppelen van alle systemen. Het ERP-systeem is gekoppeld met de CADMAN® software van LVD en stuurt inkooporders naar de productie. Daar worden de buigoplossingen grotendeels automatisch berekend en nestings voor het lasersnijden aangemaakt. De operatoren op de werkvloer zien op hun machinesturingen de informatie die voor hen relevant is en voeren uit. De machine voedt productie-informatie terug naar het systeem zodat het management altijd over realtime data beschikt. Dankzij deze integratie hebben we in zowel de productie als de administratie enorme slagen gemaakt”, vat Delfsma samen.
De resultaten worden langzaam zichtbaar in de boeken. “We groeien heel hard. Het lukt ons gelukkig om goede mensen te vinden omdat we goede arbeidsvoorwaarden bieden en ons profileren als een duurzaam en sociaal bedrijf. DelwiGroenink is weliswaar een maakbedrijf, maar dan wel hightech, met aantrekkelijke en innovatieve producten. Geautomatiseerd en gerobotiseerd. Sexy? Ik vind van wel”, besluit Delfsma.