In de voedingssector gelden extreem strenge normen op het vlak van hygiëne en materiaalkeuze. Roestvrij staal is het standaardmateriaal voor productielijnen en apparatuur, maar niet elk type RVS-behandeling garandeert een probleemloze werking. Net daarom heeft Packo Inox zich verder gespecialiseerd in innovatieve oppervlaktebehandelingen voor voedingsbedrijven.
Piet Heinrichs, business unit manager van de afdeling Packo Surface Treatment: “Onze technieken verhogen de levensduur van de materialen, verbeteren hun prestaties in specifieke toepassingen, en ze zorgen ervoor dat met name voedingsbedrijven aan de hoogste normen kunnen voldoen op het vlak van hygiëne, reinigbaarheid en het voorkomen van bacteriegroei.” Een concreet voorbeeld is het elektrochemisch ontzwarten. Een veelvoorkomend probleem in de groente-industrie is zwartafgifte op producten, veroorzaakt door slijtage en onzuiverheden in het materiaaloppervlak. Dankzij een elektrochemische ontzwartingsbehandeling valt deze afgifte volledig te elimineren. Een combinatie van een elektrische en chemische behandeling zorgt ervoor dat RVS-onderdelen een uiterst glad en zuiver oppervlak krijgen. Dit is van groot belang voor transportbanden en andere onderdelen die in direct contact komen met voedingswaren. Door de behandeling blijven producten vrij van ongewenste deeltjes en wordt de levensduur van het materiaal verlengd.
Verdere oppervlaktebehandelingen met specifieke voordelen voor de voedingsindustrie zijn elektropolijsten, passiveren, mechanisch polijsten en parelstralen. Het elektropolijstproces zorgt bijvoorbeeld voor een verhoogde corrosieweerstand van RVS. Dit is essentieel voor bedrijven die werken met chloorhoudende producten, waar inox van nature gevoelig voor is. Dankzij het elektropolijsten wordt de weerstand tegen corrosie aanzienlijk verbeterd, waardoor problemen met vroegtijdige slijtage en aantasting voorkomen kunnen worden.
De techniek van het passiveren versterkt de natuurlijke oxidelaag van RVS, waardoor het materiaal beter bestand is tegen chemische invloeden en minder kans heeft op roestvorming. Hierdoor blijft het oppervlak langer hygiënisch en vrij van contaminatie. Ook kan op voorhand mechanisch gepolijst worden zodat de gewenste eindruwheid, bijvoorbeeld Ra < 0,8µm, gegarandeerd kan worden. Daarnaast biedt Packo ook het parelstralen aan met het oog op een matte, egale look.
De keuze voor elektropolijsten en andere geavanceerde oppervlaktebehandelingen is geen overbodige luxe in de voedingsindustrie, maar een absolute noodzaak. Hygiëne, duurzaamheid en productveiligheid staan centraal, en Packo Inox biedt een oplossing op maat voor een productieproces zonder zorgen.
Dankzij de elektrochemische behandelingen is er dus geen risico op zwartafgifte, waardoor groenten en andere voedingsmiddelen volledig vrij blijven van ongewenste metaaldeeltjes. Bovendien wordt een optimale oppervlaktekwaliteit gegarandeerd, wat niet alleen het schoonmaken vergemakkelijkt, maar ook de groei van bacteriën voorkomt. Een ander cruciaal voordeel is dat Packo Inox uitsluitend RVS verwerkt in het atelier. Dit betekent dat er geen kans is op contaminatie door andere metalen of legeringen. Daarnaast zorgt het dichtheidsproces van dompelbehandelingen voor een gegarandeerd vloeistofdicht resultaat.
Door te investeren in hoogwaardige oppervlaktebehandelingen verhogen voedingsbedrijven de levensduur van hun installaties, en ook de efficiëntie en betrouwbaarheid van hun productieprocessen. Ook voor andere industrietakken heeft Packo Inox beproefde oplossingen.
Neem dan rechtstreeks contact op met Packo Surface Treatment.