NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Welke PBM’s heeft u allemaal nodig in uw werkplaats?
Wist u dat er wereldwijd elke dag 600 mensen oogletsels oplopen tijdens het werk? Kies dan ook de juiste bescherming in functie van de activiteit.

Welke PBM’s heeft u allemaal nodig in uw werkplaats?

Door de specifieke eigenschappen van de gebruikte materialen, de volumes en de verschillende bewerkingsprocessen brengt de metaalindustrie bepaalde risico’s met zich mee die met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) zullen moeten worden afgedekt. Uiteraard komen daar vandaag ook nog mondmaskers bovenop om de verdere verspreiding van corona tegen te gaan.

Tekst: Valérie Couplez  Beeld: iStock

De werkgever draagt de verantwoordelijkheid om voor zijn werknemers een veilige en gezonde werkomgeving te creëren. Dat wil zeggen dat hij de veiligheidsrisico’s op de werkplek moet analyseren en zodoende reduceren tot een minimum. Waar dat niet kan, moeten adequate maatregelen genomen worden om de risico’s te beperken of op te vangen. Voor de werknemers is het belangrijk om voorgeschreven PBM’s altijd en overal waar noodzakelijk te gebruiken. Volg de gebruiksinstructies nauwgezet op, onderhoud ze goed en controleer op geregelde basis of ze nog voldoende bescherming bieden. Een overzicht van wat er allemaal van pas kan komen in een metaalverwerkende omgeving. 

Bescherming voor het hoofd

De meest voor de hand liggende PBM om hoofdletsels te voorkomen is het dragen van een helm. Die zal vooral nodig zijn in omgevingen waar er lasten in de hoogte verplaatst worden. Het aanbod in helmen is gevarieerder dan het vroeger was. De gewenste stevigheid zal afhangen van de toepassing, maar ook het comfort van de gebruiker speelt vandaag een rol. Met opties zoals verstelbaar binnenwerk en comfortabele zweet­banden kan een helm aangepast worden aan de gebruiker.

Bescherming voor de ogen

Wist u dat er wereldwijd elke dag 600 mensen oogletsels oplopen tijdens het werk? Het zegt iets over hoe onachtzaam we soms met deze nochtans kwetsbare en levensbelangrijke lichaamsdelen omgaan. Een goede veiligheidsbril is dus zeker geen overbodige luxe, ook niet in de metaalsector waar bijvoorbeeld spanen voor schade kunnen zorgen. Voor wie moet lassen, kan best nog een extra laag bescherming eraan toevoegen en voor een lasbril, -kap of helm gaan.

SB, S1, S2 en S3 veiligheidsschoenen zijn de ideale oplossing om voeten te beschermen tegen zware gewichten.

Bescherming voor de oren

Gehoorbescherming staat steeds nadrukkelijker op het voorplan, ook in onze vrije tijd. Maar In bepaalde werkomgevingen kunnen er eveneens hoge geluidsniveaus ontwikkeld worden. Een ponsmachine bijvoorbeeld zorgt voor een luide inslag telkens het materiaal uit de plaat wordt gesneden. En zo zijn er talloze voorbeelden te vinden in onze branche. Oordopjes zijn een eenvoudige en comfortabele oplossing. Oorkappen hebben dan weer het voordeel dat je ze snel op en af kunt zetten.

Bescherming voor de ademhaling

Een mondmasker is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. Ook op de werkplaats zijn ze intussen ingeburgerd omdat het niet evident is om in werkplaatsen te allen tijde anderhalve meter afstand van de collega’s te bewaren. Bij bepaalde werkzaamheden (lassen, slijpen …) kunnen er dampen, rook en stof vrijkomen die extra gevaarlijk zijn voor de gezondheid. In die gevallen zal een stofmasker, een volgelaatsmasker of een lashelm nodig zijn om afdoende te beschermen tegen de vervuiling.

Bescherming voor de handen

Handen en vingers zijn misschien nog de meest evidente slachtoffers op de werkvloer. Kies de juiste handschoen in functie van de toepassing om voor voldoende bescherming te zorgen. Dat kan tegen trillingen, snijwonden, koude of warmte, bacteriologische risico’s, spatten van verdunde chemische stoffen. Omdat het echter niet altijd makkelijk werken is, worden ze soms achterwege gelaten. Maar gezien de risico’s eraan verbonden is het toch van belang de juiste handschoenen te dragen.

Bescherming voor de voeten

Veiligheidsschoenen zijn intussen wel ingeburgerd geraakt in de metaalindustrie. Ze bestaan in verschillende types. SB, S1, S2 en S3 zijn bijvoorbeeld de ideale oplossing om de voeten te beschermen tegen zware gewichten. Daarnaast kan ook een antislipzool handig zijn, zeker als je weet dat 16,2% van de arbeidsongevallen veroorzaakt wordt door struikelen of uitglijden.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?