NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Snel en goed bewerkingscentra programmeren met behulp van een gepaste software
De metaalbewerker maakt al langer gebruik van TopSolid’Cam om te tekenen en machines aan te sturen. Ook de extra BoostMilling module werd toegevoegd.

Snel en goed bewerkingscentra programmeren met behulp van een gepaste software

Bij familiebedrijf Vijfeyken is men steeds blijven investeren in mensen en machines. De metaalbewerkers uit Houthalen-Helchteren gebruiken ook al twaalf jaar het softwarepakket TopSolid’Cam om onderdelen te tekenen en CNC-machines aan te sturen. De oprichting van TOPSOLID Belgium heeft de samenwerking opnieuw versterkt met onder meer een doorgedreven scholing en ondersteuning van de operatoren en de uitbreiding van de software met BoostMilling.

Dankzij BoostMilling worden de stukken op deze Hermle nu sneller bewerkt en gaan de gereedschappen ook langer mee.

Vader Maurice Vijfeyken begon in 1965 in zijn vrije tijd met de bewerking van metalen werkstukken. In 1981 namen de broers Eric, Willy en Valère zaliger met de ondersteuning van hun zus Lucia de leiding in handen en bouwden het geesteskind van hun ouders verder uit. Vandaag is dit familiebedrijf al meer dan veertig jaar actief in conventioneel draaien en frezen en zette men intussen zowat 35 jaar geleden ook de eerste stappen naar CNC-productie, eerst met CNC-draaibanken, later ook CNC-gestuurde freesmachines. “Zelfs in moeilijke tijden, bijvoorbeeld bij de sluiting van een grote klant als de Kempense Steenkoolmijnen, bleven we het hoofd boven water houden”, vertelt Willy. “Vandaag hebben we in ons atelier in Houthalen-Helchteren zes metaalbewerkers in dienst, maar blijven we als zaakvoerders ook nog altijd zelf op de werkvloer meedraaien. We bewerken een grote verscheidenheid aan werkstukken in zowel kunststof, staal als non-ferro materialen en hebben onder meer een sterke reputatie als het gaat om de bewerking van rvs.”

Metaalbewerkingsbedrijf Vijfeyken heeft een up-to-date machinepark met Mazak als één van de hofleveranciers. Zo investeerden ze onder meer in een Variaxis i-600.

Investeren in machines én software

De grootste klantengroep zijn de machinebouwers uit Limburg en Antwerpen en de onderdelen worden gebruikt voor de productie van torenkranen, kraanwagens, uitlaten, airco’s, betonbekisting, plooimachines, glasslijpmachines, maar ook snijmachines voor de voedingsindustrie, waar heel hoge eisen op het vlak van hygiëne gesteld worden. “We hechten veel belang aan de kwaliteit van onze producten en garanderen onze klanten korte, betrouwbare levertermijnen. Daarom blijven we continu investeren in de modernisering en uitbreiding van ons machinepark. Binnenkort volgt nog een automatiseringssysteem, waardoor we ’s nachts op bepaalde machines onbemand zullen kunnen produceren”, licht de zaakvoerder toe. “We werken ook al twaalf jaar met de software van TOPSOLID, die ons toelaat om gemakkelijk en consistent elementen te tekenen en alle freesmachines en de vijfassige bewerkingscentra, zoals de Hermle C 42 U en de Mazak Variaxis i-600, aan te sturen. Sinds de ontwikkelaar van geïntegreerde CAD/CAM software een eigen filiaal in België opende, legt men opnieuw meer de focus op de metaalverwerkende sector. Hun vakkundige medewerkers helpen ons met alle vragen rond TopSolid’Cam en zorgen voor de scholing en ondersteuning van ons team, nu ook voor het vijfassig simultaan bewerken van stukken. We zijn dan ook heel tevreden over deze samenwerking.”

Het bewerkingscentrum Hermle C 42 U is één van de nieuwste aanwinsten op de werkvloer.

BoostMilling

Bij Vijfeyken maken ze ook gebruik van BoostMilling, een extra module binnen TopSolid’Cam, die heel nuttig is voor het bewerken van extreem harde of exotische materialen, onderdelen met kleine wanddiktes en bij grote materiaalafname. “Bij een traditionele bewerking is de radiale breedte van elke gang groter dan 50% van de gereedschapsdiameter en de diepte gering. Met BoostMilling reduceren we die breedte en vergroten tegelijk de snedediepte. De freesbanen worden aangepast om een constante hoek te behouden en de snelheid per tand aanzienlijk te verhogen. Het snijgereedschap wordt ook over zijn gehele lengte gebruikt, wat resulteert in een gelijkmatigere slijtage”, licht Jasper Steylaerts, business development manager voor de metaalverwerkende industrie binnen TOPSOLID Belgium, toe. “Op die manier kan men de werkstukken sneller bewerken, gaan de schilfrezen langer mee en worden de machines minder belast.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?