NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Wat is het geschikte opslagsysteem voor jouw magazijnsituatie?
Met een platformvloer verdubbelt de oppervlakte van de ruimte in één klap. Je kan er ook een extra ruimte mee creëren.

Wat is het geschikte opslagsysteem voor jouw magazijnsituatie?

Het magazijn bekleedt een sleutelpositie in elk bedrijfsproces. Een efficiënt ingericht magazijn verhoogt immers de productiviteit, zorgt voor kostenbesparingen en voorkomt ergernis bij de werknemers. Maar vierkante meters worden steeds duurder en geschikt personeel vinden gaat alsmaar moeilijker, ook voor logistieke functies. Daarom is het belangrijk dat je de beschikbare ruimte optimaal gebruikt en de medewerkers zo efficiënt mogelijk laat werken. Denk dus goed na over het geschikte opslagsysteem voor jouw specifieke toepassing.

Het meest gebruikte opslagsysteem blijft de europallet, maar intussen zijn er ook al heel wat andere ladingdragers in allerlei vormen en afmetingen. Foto: Plastibac

Moderne bewerkingscentra en technisch geschoold personeel blijven de belangrijkste hoekstenen van bedrijven om succes te boeken. Door de steeds strenger wordende eisen op het vlak van kwaliteit, levertermijnen en prijzen moet men echter ook investeren in andere aspecten om de productiviteit en efficiëntie op de werkvloer verder te optimaliseren. Bedrijfsleiders beseffen dat de manier van opslaan van grondstoffen, halffabrikaten en afgewerkte producten een niet te onderschatten rol kan spelen in hun succesverhaal. Wie al te gemakkelijk over de magazijninrichting gaat, kan bedrogen uitkomen: extra handelingen, onveilige situaties voor de werknemers… Een efficiënte inrichting van een magazijn met behulp van geschikte opslagsystemen is dan ook cruciaal, maar tegelijk geen sinecure.

Palletstellingen zijn niet meer weg te denken uit de interne logistiek. Ze zijn ruimtebesparend en je kan er verschillende types pallets of andere ladingdragers in opslaan. Foto: Ohra

Goede voorbereiding werpt vruchten af

Er bestaat geen standaardmethode om een opslagsysteem te kiezen, maar er zijn toch verschillende aspecten waarmee je best rekening houdt. 

Denk na over welke producten er opgeslagen zullen worden en onder welke condities, hoeveel voorraad je nodig hebt, wat de omloopsnelheid is en wat de beste picking- en looproutes zijn. Bepaal ook de gewenste opslagcapaciteit in verhouding tot de beschikbare opslagruimte. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor dynamische oplossingen, zoals geautomatiseerde plateauliften of verrijdbare rekken, waardoor je de capaciteit verhoogt op eenzelfde ruimte. 

Voorts blijft de prijs belangrijk, maar hou bij die overweging wel rekening met de duurzaamheid en efficiëntie van het systeem. Het heeft geen zin om bijvoorbeeld een goedkopere oplossing aan te kopen waarvan je weet dat die voor jouw toepassing op middellange termijn de lading niet zal dekken. 

Op basis van al deze aspecten kan je een concreet inrichtingsplan maken, met de juiste opslagsystemen: pallets, stapelracks, draadcontainers, rolcontainers, stellingen, platformen of entresols, magazijnliften, semi-automatische shuttlesystemen, volledig geautomatiseerde hoogbouwmagazijnen…

Plateauliftsystemen en magazijnliften maken maximaal gebruik van de beschikbare hoogte van de ruimte. Foto DDD Technics

Van eenvoudig tot volledig digitaal

Wie het graag eenvoudig houdt, kiest automatisch voor de ladingdrager, die vandaag nog steeds het meest gebruikt wordt in de logistieke wereld: de europallet. Uiteraard zijn er palletten in de meest uiteenlopende formaten verkrijgbaar en kan je naast de traditionele houten pallet ook ladingdragers in duurzaam kunststof gebruiken. 

Afhankelijk van de goederen kies je een gepaste oplossing: magazijnbakken en werktuigbakjes, stapelbakken, mengbakken, euronormkratten en palletboxen, afvalcontainers en sorteerbakken, vaten, jerrycans en intermediate bulk containers (IBC)….    

Dat kunnen ook specialebakken voor kritische onderdelen zijn, bijvoorbeeld voor elementen met een oppervlaktebehandeling die best niet met elkaar in aanraking komen.

Wie op zoek is naar een opslagsysteem dat tevens gebruikt kan worden voor direct intern of extern transport, investeert best in nestbare, demonteerbare of vaste rolcontainers. Foto: Egetra

Stapelracks, draadcontainers en rolcontainers

Wie op zoek is naar een opslagsysteem dat tevens gebruikt kan worden voor direct intern of extern transport, investeert best in stapelracks, opzetwanden voor pallets, draadcontainers of zelfs rolcontainers. 

Deze laatste zijn multifunctioneel, veilig en gemakkelijk in gebruik. Je hebt de keuze uit nestbare, demonteerbare en vaste modellen, opgebouwd uit een robuust metalen onderstel met twee bok- en twee zwenkwielen (al dan niet met rem) en twee zijhekken. Afhankelijk van het type zijn ze leverbaar met achterhek, half neerklapbaar kophek, dak, vergrendelbare deur(en), tussenroosters, en optionele elementen zoals riemen, identificatieplaten, speciale bodems… Er zijn ook speciale versies, zoals wasserijcontainers, anti-diefstal containers of order picking wagens.

Stellingen

Voor de opslag van kleingoed, volumineuze goederen en palletten zijn er veelzijdige magazijnstellingen beschikbaar. 

Zo zijn palletstellingen niet meer weg te denken uit de interne logistiek. Ze zijn ruimtebesparend en je kan er verschillende types pallets of andere ladingdragers in opslaan. 

Er zijn uiteraard ook heel wat andere soorten stellingen: draagarm-, legbord-, doorrol- en verrijdbare stellingen… Die stellingen kunnen uitgebouwd worden tot een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn of een kanaalmagazijn, waarbij meerdere opslageenheden achter elkaar geplaatst worden en de goederen met behulp van zogenaamde shuttles opgeslagen en uitgehaald worden. 

Voor sommige toepassingen, bijvoorbeeld voor metalen platen, buizen en profielen, zijn stellingen met uitrolbare laden of platenmagazijnen geschikter. Daarbij komen de goederen volledig buiten de stelling en kunnen zo gemakkelijk manueel of rechtstreeks met de laadkraan of -brug opgepakt en getransporteerd worden.   

In sommige toepassingen, bijvoorbeeld voor metalen platen, buizen en profielen, kan het interessant zijn om te kiezen voor systemen met uitrolbare laden. Foto’s: DDD Technics/Eurostorage

Verdiepingsvloeren

Een verdiepingsvloer, ook mezzanine, platform, etagevloer of entresolvloer genoemd, verdubbelt de oppervlakte van de ruimte in één klap en wordt voor verschillende toepassingen gebruikt. 

Sommige bedrijven willen een platformvloer die afgesloten is om producten veilig en achter slot op te slaan, maar die ook demonteerbaar is om ergens anders weer op te zetten. Andere firma’s willen een platform om te gebruiken als een extra ruimte voor kantine, archief, zelfs kantoor- of vergaderruimte. Bij stellingsystemen met tussenvloeren kunnen ook platformgangen tussen de stellingen ingebouwd worden of zelfs complete vloeren op de stellingen gemonteerd worden. 

Geautomatiseerde plateau- en magazijnliften

Het paternostersysteem is, samen met de plateauliften, nog steeds een veelgebruikte oplossing om maximaal gebruik te maken van de beschikbare hoogte van een ruimte en onderdelen optimaal op te slaan zonder ruimteverlies in de hoogte. Bij een magazijnlift wordt gebruik gemaakt van draagsets, terwijl de plateauliftsystemen uitgerust zijn met verschillende plateaus voor de stockage van goederen. 

Beide oplossingen brengen het opgevraagde artikel binnen enkele seconden automatisch naar de werkopening. Ze kunnen als stand-alone unit gebruikt worden, maar het magazijn kan ook stapsgewijs met meer modules vergroot worden, zelfs gecombineerd over meerdere verdiepingen.

Conclusie

Wie zijn magazijnruimte wil indelen, denkt vooraf best heel goed na over de geschikte opslagsystemen. Het is misschien een goed idee om de mensen op de werkvloer bij dit proces te betrekken, want zij weten beter dan wie ook wat de eisen zijn en waar er mogelijks problemen kunnen ontstaan. De combinatie van een correct opslagsysteem met goed doordachte loop- en pickingroutes, de juiste transportsystemen en eventueel een software voor slim voorraadbeheer zorgt finaal voor een verhoogde productiviteit en efficiëntie.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?