- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Ontbramen is het proces waarbij kleine imperfecties in metalen stukken worden weggewerkt om tot perfect afgewerkte producten te komen. Ontbramen doe je niet alleen om esthetische redenen, bramen kunnen ook de functionaliteit, de levensduur en de veiligheid van het werkstuk in de weg staan. Hoe je precies ontbraamt, kan op verschillende manieren. Manueel en mechanisch zijn de twee meest populaire methodes, maar het kan ook via thermische of elektrochemische processen, voor die moeilijk te bereiken plekjes. In dit artikel zetten we vier eenvoudige tips op een rij voor een perfect resultaat.
De meeste werkplaatsen zoeken vandaag nog hun toevlucht tot manueel ontbramen. Nadat de stukken van de machines zijn gekomen, worden ze door een operator meteen ook afgewerkt voor de volgende stap. Over hoeveel ervaring je operator ook beschikt, hij zal nooit dezelfde snelheid en consistentie in kwaliteit kunnen voorleggen als een geautomatiseerd ontbraamsysteem. Bovendien nemen manuele ontbraamprocessen ontzettend veel tijd en inspanningen in beslag, wat zijn weerslag heeft op de productiviteit. En de ontbraamde stukken kunnen dan ook nog eens danig verschillen qua afwerking. Om dan nog maar te zwijgen over de fysieke schade, hetzij op korte termijn door de scherpe kantjes van de braam, hetzij op lange termijn door de repetitieve bewegingen die ontbramen met zich meebrengt. De hoogste tijd dus om naar geautomatiseerde oplossingen te kijken. Zeker als je de efficiëntie, consistentie en veiligheid van ontbraamprocessen wil optrekken. Ontbraammachines gaan sneller te werk en leveren voor elk stuk dezelfde, gladde, uniforme afwerking. In sommige ateliers betekent de komst van een ontbraammachine een verdubbeling van het aantal stukken dat per shift behandeld wordt.
Snijvloeistoffen zijn speciale smeermiddelen die ontwikkeld zijn voor metaalbewerking. Bij ontbramen kunnen ze een interessante toevoeging zijn om het niveau van weerstand en de warmteontwikkeling tussen het metaal en de ontbramer onder controle te houden. Ontbraammachines kunnen bij lang gebruik grote hoeveelheden warmte creëren die misschien niet meer zo eenvoudig met louter luchtkoeling is weg te werken. Om wrijving te vermijden schakelen operatoren de machines dan uit. Snijvloeistoffen kunnen dan een interessant alternatief zijn, aangezien ze fungeren als smeermiddel en als koelmiddel, zodat ontbraamoperaties langer kunnen blijven duren. Ze stellen je ook in staat om de snelheid van het proces op te drijven, voor een snellere en kostenefficiëntere verwerking per stuk.
Als je veel metaalstukken ziet passeren die lasercladding ondergaan hebben of van een oppervlaktecoating met bijvoorbeeld zink voorzien zijn, dan zul je al gemerkt hebben dat ontbramen de oppervlakte kan beschadigen. Roterende borstels kunnen in dat geval soelaas brengen. Met ontbraammachines die zijn uitgerust met deze borstels krijg je een uniforme, braamloze afwerking, ook aan de randen van de lasergesneden, geponste of verspaande stukken met zo’n coating. Hierdoor kan de efficiëntie van je ontbraamprocessen weer omhoog.
Afwerkingsprocessen zoals ontbramen en polijsten hoeven niet noodzakelijk opgesplitst worden. Wie kiest voor een geautomatiseerde oplossing, kan beide taken ook tegelijk laten uitvoeren, mits de keuze voor de juiste apparatuur. De afwerking van de oppervlakte tot de juiste korrel en het ontbramen van de randen van de werkstukken kunnen in één beweging gebeuren als de ontbraammachine is uitgerust met een combinatie van riemen en borstelkoppen. Een investering die in het atelier voor bijzonder veel winst in tijd en rendabiliteit kan zorgen.