- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Stilstaan is achteruitgaan. De software van GibbsCAM vormt al jaren een zeer vertrouwde aanblik voor wie het best mogelijke rendement uit zijn CNC-machines wil halen. Gebruikers kunnen snel aan de slag met de flexibele programmeringsmogelijkheden om efficiënt geoptimaliseerde CNC-programma’s te genereren. Versie dertien zal binnenkort nog een stapje verdergaan en naast een vernieuwde interface unieke opties toevoegen voor langdraaien en multitaskingmachines. 4D CAM staat in voor de verdeling in de Benelux
GibbsCAM lanceert binnenkort versie dertien van zijn CAM-software, volledig vertaald naar het Nederlands. Met extra features en verbeteringen aan de interface, brengt het een oplossing die van meerwaarde is voor zowel doorwinterde gebruikers als nieuwelingen. Liesbeth Raes, application engineer GibbsCAM voor 4D CAM verduidelijkt waarom ontwikkelaar 3D Systems het over een nieuwe boeg gooide: “Naast een moderne look and feel geven, moet de software vooral de gebruikservaring optimaliseren. Een winst in efficiëntie en productiviteit is wat vooropstaat met de nieuwe interface, zonder dat de overgang tussen beide versies veel complexiteit met zich meebrengt. De gebruiker krijgt voortaan nog meer mogelijkheden om de interface en de menu’s naar eigen wens in te richten en eigen paletten en bibliotheken op te bouwen.” Het resultaat is een productiviteit die tot 30% hoger ligt. Daarnaast biedt GibbsCAM ook opvallende voordelen voor wie multitaskingmachines of langdraaiers efficiënt wil programmeren.
Uitbreiding snijstrategieën
Met GibbsCAM MTM gaf de softwareontwikkelaar reeds een antwoord op de specifieke programmeereisen die multitaskingmachines met zich meebrengen qua set-up, spindels, gereedschappen … Met de intuïtieve interface hebben gebruikers naadloos toegang tot zowel draai- als freescapaciteiten waarbij flexibiliteit en configureerbaarheid centraal staan. Om een maximale productiviteit uit alle CNC-machines te halen, multitaskingmachines incluis, breidde GibbsCAM zijn snijstrategieën nog verder uit in versie dertien. Drie opvallende nieuwigheden hierin zijn het interpolair, excentrisch en elliptisch draaien. “Ik ben nog geen andere CAM-systemen tegengekomen die hier oplossingen voor bieden”, vertelt Raes trots. “Bij interpolair draait de spindel, zodat het draaigereedschap in lijn blijft staan met het werkstuk. Dit maakt het mogelijk om te draaien op frees-, boor- en draaimachines met oriënteerbare spindels. Dankzij excentrisch draaien, kan men dan weer draaibewerkingen uitvoeren voor vormen die niet uitgelijnd zijn met de centrale as van een stuk, zoals bijvoorbeeld voor een krukas. Met elliptisch draaien ten slotte kan je elliptische en andere niet-cilindrische vormen gaan creëren met een CNC-machine.”
Extra aandacht voor langdraaien
Ook voor langdraaien kwamen er interessante nieuwe mogelijkheden bij. “Langdraaiers zijn ontworpen om kleine, complexe precisie-onderdelen te vervaardigen. In tegenstelling tot conventionele CNC-draaibanken zal het gereedschap stilstaan en het product een beweging langs de Z-as maken. Het stuk gaat in en uit de geleidebus, maar na een ruwbewerking kunnen er bramen blijven staan aan de buitenkant van het materiaal. Dit kan schade veroorzaken aan de geleidebus. GibbsCAM 13 lost dit op door de introductie van de functie ‘bar chamfering’. Afschuinen wordt hierdoor automatisch bepaald als het materiaal aanstaat om bramen te vermijden. De lengte zal maar zo lang kunnen zijn als de dieptepas. Verder zijn er ook heel wat mogelijkheden om de spaanafbreking te regelen. Je kan instellen hoe ver het gereedschap terugtrekt (Pull-Off), hoeveel omwikkelingen het gereedschap op zijn plaats blijft vooraleer het verder snijdt (Dwell) en hoe lang de spaan moet zijn alvorens ‘Pull Off’ of ‘Dwell’ geactiveerd wordt. Dit komt enorm van pas bij de draaiprocessen omtrek en ruwen”, besluit Raes.