De Europese staalmarkt heeft het moeilijk. En er is voorlopig nog geen beterschap aan de horizon. Daar liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag. Enerzijds is de vraag in sectoren die klassiek veel staal verbruiken gedaald. Anderzijds is het opboksen tegen de import van staal. Deze factoren, in combinatie met een zwakke algemene economische prognose, toenemende geopolitieke spanningen en hogere energiekosten voor de EU in vergelijking met andere belangrijke economische regio’s, verdiepen verder de neerwaartse trend van de afgelopen kwartalen.
Volgens de recentste Economic and Steel Market Outlook van EUROFER zal het staalverbruik zich in 2024 niet herstellen zoals eerder voorspeld (+1,4%), maar wordt in plaats daarvan een nieuwe recessie verwacht (-1,8%), hoewel milder dan in 2023 (-6%). Ook de vooruitzichten voor de productie in staalgebruikende sectoren zijn verslechterd voor 2024 (-2,7%, tegen -1,6%). De herstelprognoses voor 2025 zijn ook bescheidener voor zowel het schijnbare verbruik (+3,8%) als de output van de staalgebruikende sectoren (+1,6%). Het aandeel van de staalimport steeg tot 28% in het tweede kwartaal van 2024.
“Dergelijke gegevens bevestigen eens te meer de dringende behoefte aan maatregelen op EU-niveau om een duurzame staalproductie en kwaliteitsbanen in Europa te behouden en tegelijkertijd investeringen in het koolstofarm maken van de economie te ondersteunen. Zoals benadrukt in het debat in het Europees Parlement, moeten we dringend iets doen aan de wereldwijde overcapaciteit en oneerlijke handelspraktijken, hoge energieprijzen en de toegang tot ijzerhoudend schroot, naast het creëren van leidende markten voor groen staal dat in Europa wordt gemaakt. Wij roepen de leden van het Europees Parlement en de Europese Commissie op om prioriteit te geven aan een robuust Europees Actieplan Staal”, zei Axel Eggert, directeur-generaal van de Europese Staalassociatie (EUROFER), na de publicatie van het Economisch Rapport Q4 2024.
In het tweede kwartaal van 2024 daalde het staalverbruik opnieuw (-1,3%, na -3%), tot een totaal volume van 34,8 miljoen ton. Deze neerwaartse trend zal naar verwachting het hele jaar aanhouden, in tegenstelling tot eerdere verwachtingen van een verbeterde vraag. De ontwikkeling van de vraag naar staal blijft met grote onzekerheid omgeven en zelfs met een verwacht bescheiden herstel in 2025 (+3,8%) zullen de consumptievolumes waarschijnlijk ver onder de niveaus van vóór de pandemie blijven. Ook de binnenlandse leveringen zijn in het tweede kwartaal opnieuw gekrompen (-1,7%), hoewel minder sterk dan in het eerste kwartaal (-5,6%). In dezelfde periode daalde ook de invoer licht (-1,5%), maar het totale aandeel van de invoer is gestegen tot een historisch hoogtepunt van 28%.
In dezelfde periode vertoonden de staalgebruikende sectoren voor de tweede opeenvolgende keer een opmerkelijke daling (-2,1%, na -2,4%), nadat ze tot eind 2023 enige veerkracht toonden (+0,9%). Deze trend is het gevolg van een algemene recessie in alle grote staalverbruikende sectoren, waaronder de bouw, machinebouw, huishoudelijke apparaten, metaalwaren en nu ook de automobielsector, die na zeven opeenvolgende kwartalen van groei tot stilstand is gekomen. Ondanks drie recente renteverlagingen door de Europese Centrale Bank zal de grote economische onzekerheid waarschijnlijk aanhouden. De staalgewogen industriële productie-index (SWIP) zal in 2024 naar verwachting te maken krijgen met een dieper dan verwachte recessie (-2,7%, tegen -1,6%), gedreven door een daling van de productie in de bouw- en automobielsector, met naar verwachting slechts een bescheiden herstel in 2025 (+1,6%, tegen +2,3%). (Naar een persbericht van EUROFER)