NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Krapte op de werkvloer dicteert de trends op de beursvloer

Krapte op de werkvloer dicteert de trends op de beursvloer

Het is met een bijzonder brede glimlach dat head of event Jeroen Arnouts ons verwelkomt op Advanced Manufacturing. “Na vijf jaar afwezigheid voelt dit echt aan als een bruisend feest voor de metaalsector. Er hangt een leuke sfeer in de hallen, er is enthousiasme, er staan tal van nieuwe machines en nieuwe partners. Kortom, heel veel te beleven, deze drie dragen.” Een gevoel dat ook bevestigd werd in de cijfers achteraf. Met 4.086 professionele bezoekers spreekt organisator Easyfairs van een knetterend succes.

“Antwerp Expo is door het fileleed niet altijd de meest bereikbare locatie. Dan moet je de bezoekers waar voor hun verplaatsing geven. Door de Welding Week uit te breiden met Metal en Subcontracting brachten we de volledige sector van metaalproductie samen. En met Advanced Engineering dat tegelijk een hal verder plaatsvond hadden we de hele cirkel van ontwerpen en maken onder één dak. Best uniek”, verduidelijkt Arnouts nog. Vonden de exposanten dat ook? Pierre Michiels van Jepson, dat er zijn dry cutting technologie etaleerde, vatte het als volgt samen: “Onze stand voor 2026 is alweer geboekt. Omdat je hier rechtstreeks in gesprek kan gaan met eindgebruikers. Dan gaan de vragen over de meerwaarde die je technologie kan brengen en niet over de kostprijs.”

Jongeren warm maken

De studenten zorgden dat de eerste dag van de beurs met een knal van start ging. Met maar liefst 1.256 bestormden ze de beursvloer. Onder meer om deel te nemen aan de Steel Warriors wedstrijd die Belmetal organiseerde. De leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar van Don Bosco Helchteren leverden onder het toeziend oog van toenmalig minister van Onderwijs Ben Weyts de mooiste constructie in staal af. Een sterk staaltje teamwerk. “Technische beroepen staan steeds hoger op de lijst van knelpuntberoepen. Het is dus belangrijk om niet alleen de huidige professionals te informeren maar ook de jongeren warm te maken voor de beroepen en sectoren”, aldus Donna Leroy, marketing manager bij Easyfairs.

Wedstrijden populair

Ook professionals konden zich tijdens Advanced Manufacturing met elkaar meten. “We zagen een overrompeling van onze laswedstrijden”, vertelt Luc De Blick, vakexpert lassen bij VDAB. “Onze grootste wedstrijd is natuurlijk het BK Virtueel Lassen (winnaar Paul Krynen, stad Turnhout), maar we organiseerden ook een kleiner event: de lasnaadcompetitie (winnaar Witse Claes, Evonik). Deelnemers moesten foutjes spotten in een laswerk. Zo willen we mensen op een laagdrempelige manier in contact brengen met het essentiële maar onderschatte deel van de laskeuring.” Daarnaast konden ze zich uitleven op de Wall of Flame en hun gelaste handtekening nalaten.

Handmatig laserlassen op de agenda

Maar bezoekers komen in eerste instantie uiteraard om mee te zijn met de nieuwste trends. Op de Welding Week ging het handmatig laserlassen overtuigend met die kroon lopen. Zelfs het Belgisch Instituut voor Lastechniek had het tot een onderwerp in zijn lassymposium gebombardeerd. Onder meer bij BGA en bij CNC Europe domineerden deze toestellen de stand. Bij de eerste met video’s, bij de tweede kon je zelf in de cabine plaatsnemen en voelen wat het is.  “Maar de juiste veiligheidsmaatregelen zijn cruciaal voor wie dit in zijn productieproces wil introduceren”, klonk het op beide standen.

Makkelijk werken

Dat automatisering de tweede aan te stippen trend op de beursvloer was, verwondert waarschijnlijk niemand. Tal van oplossingen prijkten op de verschillende standen om van manueel naar semi-automatisch of volautomatisch lassen te gaan. Maar het leven van de lasser makkelijker maken kan ook in heel eenvoudige dingen zitten. De ABI TIG Grip vierde zijn Belgische première op de beurs.  De kop kan heel eenvoudig vervangen worden, zodat de lasser in geen tijd weer aan het lassen is. Daar draait productiviteit uiteindelijk toch om. En met rookafzuiging aan de bron scoort men meteen uitstekend op vlak van welzijn. Toch ook een belangrijke evolutie. 

Fiberlasers, wie had de grootste

Vooraleer de stukken aan elkaar gelast worden, moeten ze eerst op maat gesneden (en al dan niet geplooid) zijn. De fiberlaser heeft deze markt quasi volledig veroverd.    

Voor de grootste moest je helemaal achteraan in de hal zijn, bij Carmitech, dat Penta Laser verdeelt. Niet de enige lasersnijmachine van Chinese makelij, overigens. Ook bij Astratec bijvoorbeeld stond er eentje te blinken, van Bodor. Jeroen Carmiggelt van Carmitech legt uit waarom hij met Penta in zee ging. “Ze houden tientallen patenten in lasersnijtechnologie. Er zit dus wel wat kennis in huis en ook op het vlak van kwaliteit kunnen ze met de grote jongens meespelen. Maar je moet wel tonen wat je kunt, vandaar dat we deze machine hier per se wilden hebben.”

Afwerking steeds belangrijker

Dat de markt ook om steeds hogere afwerking vraagt, is koren op de molen van Q-Fin en VG Machines. Beide toonden er hun nieuwe oplossingen om stukken automatisch te ontbramen. “In manueel ontbramen maakt de menselijke factor het moeilijk om altijd dezelfde kwaliteit te garanderen. Onze machines halen die eruit door de menselijke kennis erin te steken. De operator hoeft enkel nog wat in te stellen, de rest gebeurt vanzelf, tot de kalibratie van de borstels toe”, duiden ze de voornaamste ontwikkelingen.

Toeleveranciers zien trend naar one-stop-shop

Maar ook voor wie zijn stukken liever wil uitbesteden was er een deeltje van het beursvloeroppervlak gereserveerd op Advanced Manufacturing. Opvallende vaststelling daar: de klant wil zich zo weinig mogelijk zorgen hoeven te maken over zijn stukken en kiest daarvoor steeds vaker voor één toeleverancier die alles kan opvolgen. “De one-stop-shop”, vertelt Dirk Haerinck van Shapes Metal Working daarover. “Om daaraan tegemoet te komen hebben we onze activiteiten de voorbije jaren uitgebreid, met verspaning, met buislaser, met poederlakken, met pre-assemblage … We voelen hier op de beurs dat die strategie de juiste was.”  

 Volgende editie
“Vijf jaar was echt veel te lang, zo verlies je voeling met de markt. Daarom organiseren we hét feest voor de metaalsector vanaf nu elke twee jaar. Op 19, 20 en 21 mei 2026 zullen de hallen hier weer helemaal naar metaal ruiken. De succesformule van Welding Week – Metal & Subcontracting blijft behouden”, blikt Arnouts al vooruit.

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Easyfairs.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Rue Saint-Lambert 135
1200 Brussel
België
Telefoonnummer +32 (0)2 740 10 70 E-mailadres contactus@easyfairs.com Website www.easyfairs.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?