Ontwerpers, architecten en kieskeurige klanten stellen hoge eisen aan kranen, douchekoppen en fittingen voor keukens en badkamers. Die moeten immers naadloos binnen het totale interieurconcept passen. RVB is al negentig jaar gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van hoogwaardige kranen, die wereldwijd gebruikt worden. De fabrikant uit Brussel beschikt daarvoor over een modern machinepark met diverse hoogwaardige CNC-bewerkingscentra, ook al komt er manueel werk aan te pas. Voor de realisatie van hoogglansoppervlakken zet productiemanager Louis Philippe Gillieaux diamantgereedschappen van Paul Horn GmbH in.
RVB werd opgericht in 1935 door ingenieur Gaston van Bastelaere, die een jaar later al zijn eerste uitvindingen patenteerde, waaronder het FOR-kraansysteem. Er zouden door de jaren heen nog tal van andere ontwikkelingen en gedurfde ontwerpen volgen, waarmee de ondernemer de trends in de branche vaak voor was. Alain Gillieaux kocht het bedrijf in 2004 en moderniseerde het, zonder de interne expertise verloren te laten gaan. Vandaag zet Gillieaux dat werk verder met een enorme focus op kwaliteit in vormgeving en functionaliteit.
“De kwaliteit van de oppervlakken is erg belangrijk. Het moet precies cilindrisch zijn of, in het geval van vlakke fittingen, perfect vlak. Deze precisie kunnen we niet bereiken door te polijsten, zelfs niet machinaal. Een goede polijstmachine vinden is erg moeilijk en het is eveneens een job die niet veel mensen willen doen, aangezien het erg veeleisend is,” zegt Gillieaux. “Om de kwaliteit van onze fittingen verder te verhogen, coaten we ze met een laagje koper en nikkel voordat we ze verchromen of vergulden. Dit verbetert de latere glans en kleurindruk alsook de hechting van goud en chroom aan het messing basismateriaal, wat bijdraagt aan de levensduur. Hoewel polijsten resulteert in een hoge glans, is het geen geometrisch nauwkeurige bewerkingsmethode, zoals iedereen die iets weet over polijsten je kan vertellen. Eén µm te veel wegpolijsten op een geometrisch controlevlak op het messing onderdeel vernietigt de perfecte indruk van de daaropvolgende spiegelafwerking. Deze kleine geometrische fouten zijn vooral merkbaar op rotatiesymmetrische of vlakke spiegeloppervlakken.”
Daarom gebruikt RVB al meer dan vijftien jaar MKD-gereedschap. De monokristallijne diamanten produceren oppervlakken die later polijsten overbodig maken. De overstap naar machinale productie resulteerde niet alleen in een hoge kwaliteitsverbetering, maar ook in kostenbesparing. In eerste instantie gebruikten ze tools waarbij de diamant direct op de houder gesoldeerd werd. Door de omslachtige bediening en het tijdrovende onderhoud gingen ze op zoek naar een beter alternatief. Vandaag vertrouwen ze op het brede assortiment MKD-gereedschappen van HORN.
“Voor het frezen en draaien van hoogglansoppervlakken heb je geen speciale machines nodig. De snijkant produceert de kwaliteit”, legt Kees van Bers van HORN uit. “Naast draaigereedschappen gebruiken ze ook MKD-freesgereedschappen.” Gillieaux stelt: “Eerst waren we sceptisch vanwege de hoge kosten van de snijgereedschappen, maar de prestaties en resultaten hebben ons nu volledig over de streep getrokken.” Gevraagd naar de standtijd van de gereedschapssystemen, grapt van Bers: “De standtijd is ‘eeuwig’ met een aanzet van ongeveer 0,02 mm in messing. Als een snijkant bot wordt, kan deze tot twintig keer opnieuw gepolijst worden – met dezelfde ‘eeuwige’ standtijd. Het grootste gevaar voor MKD-gereedschappen is een bedieningsfout.”
HORN rust zijn MKD-tools uit met hoogzuivere MCC-diamanten. Deze monokristallijne stenen worden gemaakt met behulp van het CVD-proces. Verschillende gassen, voornamelijk methaan, worden gebruikt als koolstofbron. De diamanten worden gekenmerkt door hun kristalheldere tot, afhankelijk van hun dikte, licht bruinachtige kleur. Een groot voordeel van dit proces is de mogelijke randlengte van de stenen. Dit maakt het mogelijk om lang gereedschap te produceren met een snijlengte van bijvoorbeeld 30 millimeter. Voorheen moest men voor dergelijke gereedschappen natuurlijke diamant gebruiken, wat niet evident was omwille van onder meer de hoge prijs en de beschikbaarheid.
De MKD-inserts worden bij RVB voor meer dan vijftig verschillende kraanonderdelen ingezet. “Het ontwerp is het belangrijkste kenmerk voor een succesvolle concurrentie en hiervoor werken we nauw samen met gerenommeerde kunstenaars. Ontwerpers nemen zelf contact met ons op en leggen hun ideeën voor. Als ze passen bij ons DNA en technisch haalbaar zijn, realiseren we ze in een serie,” sluit Gillieaux af. “We werken nu al meer dan vijftien jaar met HORN samen. Naast MKD-gereedschappen zetten we hun gereedschappen ook in voor onder meer inwendig draaien. Met welke eis we ook bij HORN aankloppen, we krijgen altijd de juiste oplossing voorgeschoteld. En de service stopt niet bij de verkoop, want HORN-technici gaan net zo lang door tot het productieproces perfect verloopt.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Paul Horn.