Verspaners en plaatbewerkers, lassers en oppervlaktebehandelaars, OEM’s en toeleveranciers … ze vonden eind maart allemaal hun gading op Machineering 2025. Deze driedaagse beurs bracht slimme maaktechnologie samen in Brussels Expo. Metaalvak was erbij, ontving bezoekers in de lounge en zag dat het goed was, want ondanks alle geopolitieke spanningen willen onze maakbedrijven vooral blijven investeren in morgen.
Laat ons beginnen met de cijfers. Aan de exposanten zal het in elk geval niet gelegen hebben. Er waren er meer dan ooit: 147 om precies te zijn, goed voor een stijging van 25%. Bovendien trokken ze de buidel wat forser open dan voorgaande edities voor meer standoppervlakte om machines in demo te tonen. In totaal was de beursvloer goed voor 12.500 m², eveneens een record. En de bezoekers? Die lieten een status quo optekenen. Met 5976 waren ze (en dan rekenen we enkel professionals mee, geen studenten) om slimme maakoplossingen te ontdekken. Opvallend wel is de grotere opkomst vanuit Nederland (7,5% meer). Twee jaar geleden bleef de teller steken op 5799 professionele bezoekers.
Is dat kleine surplus dan voldoende in verhouding tot de tijd en middelen die exposanten vrijmaken? Het aanvoelen op de beurs zei “ja” voor deze editie. Omdat de kwaliteit van de bezoekers en de concrete projecten waarmee ze op exposanten toe stapten de kwantiteit wist te compenseren. Steven Jacobs van JS-Laser Benelux was misschien nog de meest enthousiaste en sprak zelfs van een schot in de roos: “Omdat we met twee getekende orders naar huis gegaan zijn en een pak interessante leads om op te volgen.”
Waar de meeste mensen dan precies voor gekomen waren? Machines in actie uiteraard. En wat dat betreft kwamen ze op deze Machineering echt aan hun trekken. Zo waren er 150 te bewonderen. Wie de grootste had? Dat hangt ervan af of je in kilogram of in meter wilt rekenen. Niemand die de ellenlange buizenlaser van Bodor aan de stand van De Tollenaere kon missen. Hetzelfde kan gezegd worden bij Wouters Cutting & Welding waar ze twee kranen nodig hadden om hun Microstep allround oplossing voor snijden, boren en frezen aan het publiek überhaupt te kunnen tonen. “Een machine die zeker niet voor elke werkplaats de ideale match is. Maar wel een eyecatcher die toont wat Microstep allemaal in zijn mars heeft,” vertelt salesengineer Yves Vandyck.
Opvallende aanwezige deze editie: de laser. In de eerste plaats door de grotere concurrentie in plaatbewerkingstechnologie vanuit China. De machines van Penta zijn daar een mooi voorbeeld van. Een last minute toevoeging trouwens aan de line-up van deze Machineering. “We hebben lang getwijfeld om hier te zijn, omdat we een weekje later de deuren van onze eigen showroom in Deurne (NL) openen,” bekent Jeroen Carmiggelt. “Maar we wilden er hier toch bij zijn om te tonen dat Penta een serieus bedrijf is waar je als Europeaan blij van kunt worden. De klant staat er niet alleen voor, maar kan bij ons rekenen op service en technische ondersteuning, naast uiteraard heel performante machines en automatiseringsoplossingen.”
Om de nocturne op donderdag op gang te trappen organiseerde Industrialfairs zijn M.E.G.A.-debat. Marc de Vos van Itinera schetste eerst de huidige geopolitieke situatie in. “Door de spanningen kijkt Europa voor het eerst echt naar zichzelf en naar de eigen sterktes. Als we er in slagen om autonoom te worden door een eigen industrie op te bouwen in kritische domeinen zoals defensie, artificiële intelligentie en chips, dan is dit eigenlijk de grootste opportuniteit sinds de Koude Oorlog. Maar we moeten dat dan wel in ijltempo doen, met het Draghi-rapport als leidraad.” Maar wat betekent dat macroniveau dan concreet voor bedrijven? Daar ging een panel met naast Devos ook Tim Berckmoes (Anglo Belgian Corporation), Stéphane Burton (Orizo Groep), Geert Stienen (Deloitte) en Stijn Vanneste (Stow) dieper op in. We zetten nog eens hun advies aan maakbedrijven op een rijtje.
Maar de laser is vandaag ook alomtegenwoordig in het lassen. Dat wisten bezoekers al meteen bij het binnenkomen waar CNC Europe een demo rond laserlassen toonde. “We staan nog maar aan het begin van de revolutie,” verzekert Patrick Favoreel. “Laserlicht is zo’n krachtig instrument, op voorwaarde dat je het kan controleren en dat je voldoende oog hebt voor de veiligheid. Vandaag kunnen we al tot 12 millimeter diep eenzijdig penetreren en dat levert klanten aanzienlijke voordelen op, omdat het in sommige gevallen tot zelfs bijna de helft goedkoper kan dan de traditionele productiemethodes. Maar we zien ook mogelijkheden om oppervlakte te reinigen met laser. Dat wordt onze volgende ontwikkeling.”
Niet te missen op Machineering: het aantal getoonde automatiseringsoplossingen. Vroeger was dat nog iets voor de gesprekken achteraf. Vandaag staan ze steeds prominenter op de voorgrond. Zo zette RoboJob op de stand van Okuma zijn nieuwe Pallet-Load-Integrated in de kijker en toonde Hermle Nederland zijn C12U RS05-02, een ‘high performance’-machine versterkt met een flexibele automatisering. Bij Bystronic was het de robot die de plooibank bediende. Ook bij de gereedschappen van Schunk en Hoffmann Group tal van oplossingen om de tijd tussen gereedschapswissels zo kort mogelijk te houden. Die automatisering kan trouwens inherent in het hart van de machine zitten. Het paradepaardje van VG Machines toont bijvoorbeeld hoe bedrijven stukken volautomatisch kunnen ontbramen en afronden. Zaakvoerder Dieter Dendauw: “De operator hoeft zelf niets meer in te stellen. De slijtage van de borstels wordt on-the-fly gemeten, zodat er altijd met dezelfde druk gewerkt wordt voor een consistent resultaat.” Een ingeslagen weg waar het bedrijf op wil verdergaan met een nieuwe primeur in het najaar.
Het leek dus bijna alsof standalone machines zonder toeters of bellen stilaan op pensioen gestuurd worden. Niets is minder waar natuurlijk. Integendeel. Interessante exemplaren genoeg nog om te spotten. We stonden onder andere stil bij een Behringer op de stand van Promatt en een Hedelius bij Promas. Helemaal aan de andere kant van het spectrum zien we ook steeds meer zogenaamde entry-level machines opduiken. Het nieuwe model van Muratec is er zo een. Patrick Vaessen van Bendertechniek: “Muratec-machines horen traditioneel thuis in het high-end segment. Met dit nieuwe model verbreden we de toegankelijkheid om te profiteren van snelle omsteltijden, een hoge nauwkeurigheid en vooral veel productiviteit.” De verdeler maakte er tijdens Machineering chopsticks mee voor de bezoekers. Bij Crispyn Machines stal de ProtoTRAK-sturing de show, een ideale opstap van conventioneel naar een gebruiksvriendelijke sturing om prototypes en enkelstuks eenvoudig te programmeren.
Toch daalt het aandeel van standalone machines in de meeste orderboekjes. Ook bij V.A.C. Machines. “Door hun performantie is het tempo van productiemachines serieus de hoogte ingegaan. Je hebt wel technologie nodig om dat te volgen en tegelijk de schaarste aan medewerkers op te vangen,” vertelt zaakvoerder Karel Vincke. “Daarom blijft TRUMPF ook investeren in R&D: om de volgende machine nog beter te maken, de automatisering nog intuïtiever.” Een verhaal van automatiseren is er vandaag inherent één van digitaliseren. Lander Debruyne van CNC Solutions gaf op de beurs tekst en uitleg over de CAD/CAM-software van Ency. “We zijn er zelf mee aan de slag gegaan omdat het een betaalbaar alternatief bood voor robotprogrammatie. Maar ook de mogelijkheden voor het aansturen van CNC-machines zijn best indrukwekkend.” Het laatste woord van dit verslag is voor Mazak dat met zijn laser- en verspaningstechnologie de twee grootste segmenten van de beurs verenigt. Martine Peeters: “Je ziet het aan de drukte op de stand en de gesprekken die onze salesengineers aan het voeren zijn. Het was goed om hier aanwezig te zijn.”
What’s next?
Op 26 en 27 maart 2026 brengt de eerste Machineering NextGen Experience de volledige waardeketen samen in één grote productievloer van de toekomst. Dit unieke netwerkconcept is opgebouwd op verschillende belevingsboxen, elk met een reeks all-in netwerkstanden rondom een centraal demoproductie-eiland. Hier bundelen verschillende partners hun krachten om innovaties samen te brengen in een grootschalige, live productiedemonstratie. De ideale setting om te demonstreren hoe machines, tooling, automatisering en digitalisering samenkomen tot een efficiënte, toekomstbestendige productie.