Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Het belangrijkste nieuws vanop EuroBLECH
Nukon Laser probeert vooral het verschil te maken met flexibiliteit. “Wil de klant het net even anders, dan kan dat bij ons nog.”

Het belangrijkste nieuws vanop EuroBLECH

EuroBLECH, het is en blijft de tweejaarlijkse hoogmis voor alles wat plaatbewerking aangaat. Ook dit jaar hadden exposanten kosten noch moeite gespaard om met primeurs kijklustigen te inspireren om hun productie naar het volgende niveau te tillen. Metaalvak was aanwezig en keerde met inzage in de voornaamste trends terug uit Hannover, zoals de impact van China op de plaatbewerkingsmarkt en de verdere evoluties in manarm werken.

Lasersnijtechnologie beleeft een hype momenteel. Maar zeker in het dikkere segment, is de plasmasnijtechnologie van Kjellberg vaak de betere keuze, op vlak van snedekwaliteit, bedieningsgemak en prijs.

Plaatbewerkingstechnologie is sowieso al van vele markten thuis. Waar in de automatiseringswereld Duitsland de bakermat van alles lijkt, toont plaatbewerking een internationaler beeld. De grote jongens komen een beetje van overal: Duitsland, uiteraard, maar ook België, Italië, Japan, Zwitserland … Daar zetten ook namen uit Turkije op de beurs hun voet naast. Nukon is bijvoorbeeld al jaren een gevestigde waarde in plaatbewerking. “Europese componenten, geassembleerd in Turkije. Die tandem zorgt dat we een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding kunnen neerleggen. Maar het verschil maken doen we vooral door onze flexibiliteit”, onderstreept de verantwoordelijke voor de Belgische markt Steven Jacobs. “Wil de klant het net even anders, dan kan dat bij ons nog. Zo hebben we in een recent project in België ons REX-model net wat compacter gebouwd om onder een laag plafond te passen.” 

Jaarlijks installeert Penta Laser wereldwijd ongeveer 1000 machines, waarvan de helft minimaal 12 kW vermogen heeft. “Dankzij de ingebouwde intelligentie maakt onze technologie het snijden met hogere vermogens rendabel.”

Niet allemaal over dezelfde kam scheren

Maar deze editie bevestigt dat de concurrentie nu vooral een Chinees kantje heeft gekregen. Vooral in het fiberlaserwerk. En ze schuwen de hoge vermogens niet. De wedren zit intussen al aan 60 kW. Niet slecht voor een bron die bij zijn introductie slechts een bestaan in het segment van dunne plaat toegedicht kreeg. “Maar scheer ons vooral niet allemaal over dezelfde kam”, opent Jeroen Carmiggelt van Penta Laser Benelux stellig. “De gevestigde waarden worden bij naam genoemd, wij worden allemaal op dezelfde hoop gegooid. Nochtans zijn er enorme verschillen tussen Chinese fabrikanten. Penta Laser is geen eendagsvlieg. Jaarlijks installeren we wereldwijd ongeveer 1000 machines, waarvan de helft minimaal 12 kW vermogen heeft. Dankzij de ingebouwde intelligentie maakt onze technologie het snijden met hogere vermogens rendabel. Penta Laser beschikt daarvoor over eigen patenten in lasertechnologie. We weten dus waar we mee bezig zijn en we leveren vanuit Penta Laser Benelux ook de service die klanten mogen verwachten.” 

Met de introductie van LaserTWO biedt LVD een no-nonsensemachine die prijscompetitief en betrouwbaar is. “Het verschil zit hem in de modulaire opbouw van de machine, van een enkele tafel en lokale covers tot een volledige omkasting en wisseltafels.”

Betaalbaar en betrouwbaar

Hoe de traditionele fabrikanten reageren op die nieuwe concurrentie? Dat laten we Matthew Fowles, group marketing director van LVD zelf vertellen. “Door de extreem lage prijzen worden plaatbewerkers verleid om een gokje te wagen. Maar hoe zit het met de veiligheid van de lasersnijmachine? Hoe makkelijk en snel zijn de stukken te programmeren? Wat met service en wisselstukken? Met de introductie van LaserTWO bieden we een no-nonsensemachine die prijscompetitief en betrouwbaar is. Gebruikers kunnen dus rekenen op de kwaliteit en de service die ze van LVD gewend zijn. Het verschil zit in de modulaire opbouw van de machine, van een enkele tafel en lokale covers tot een volledige omkasting en wisseltafels. Maar niet elk plaatbewerkingsbedrijf heeft die toeters en bellen nodig. Bij LVD willen we voor elke klant en elke technologie de perfecte balans vinden tussen prestaties en prijs.”

Euromac toonde wat het allemaal in zijn mars heeft met de FX-Cell. “Een oplossing die inspeelt op de noden van de markt, omdat ze 100% onbemand kan lopen. Wij leveren er immers de operator bij – de robot”

De betere keuze

Het zijn overigens niet alleen de traditionele fabrikanten van lasersnijmachines die de hete adem uit China voelen. Jan Van Overbeeke van Plasma Solutions en verdeler van Kjellberg ziet ze ook knabbelen aan het marktaandeel van plasmasnijtafels. “Niet altijd terecht. Lasersnijtechnologie beleeft een hype momenteel. Maar zeker in het dikkere segment, zijn we vaak de betere keuze, op vlak van snedekwaliteit, bedieningsgemak en prijs. En vooral ook naar automatiseringsmogelijkheden. Met ons nieuwe wisselsysteem voor plasmakoppen dat hier op de EuroBLECH zijn vuurdoop krijgt, spelen we duidelijk in op die vraag naar oplossingen om ’s nachts onbemand verder te snijden.”

“Vroeger wilde een klant gewoon een machine kopen. Vandaag vraagt hij: Ik wil dit stuk maken: hoe kan ik dat het beste doen met de laagst mogelijke kost per product.” Dit zijn vraagstukken die BLM graag opneemt.

Manarm werken

Daarmee kaarten we het grootste item op de beurs aan. De markt is op zoek naar manieren om zo manarm mogelijk te werken. Het automatiseren van plaatbewerkingsprocessen is natuurlijk niet nieuw. Toch weten de fabrikanten ze nog voldoende te vernieuwen om relevant te blijven in een markt waar de series steeds kleiner worden. Een mooi voorbeeld is de volautomatische robotplooicel EGB-1303ARse van Amada die de EuroBLECH Award ontving in de categorie ‘Metal forming and punching’. “Een elektrische plooibank”, doet salesmanager Laurent Depaepe uit de doeken. Je kunt niet naast de elektrificatie van onze maatschappij kijken.

We sluiten hiermee aan bij die trend naar meer duurzaamheid, maar tegelijk bieden elektrische plooibanken meer nauwkeurigheid, minder storingen en minder onderhoud. Een andere unieke feature op deze machine is de achteraanslag met drie gestuurde vingers, waardoor je er praktisch alles op kan plooien. In deze cel hoeft de operator enkel de stukken te laden en te ontladen. De robot doet de rest.”

Ook TRUMPF viel in de prijzen met de EuroBLECH Award voor scheidingstechnologie en een derde plek in de categorie automatisering en handling. “De robot heeft totaal geen programmering meer nodig. Hij werkt als een cartesische cel.”

Automatisering vertrekt vanuit de tekening

Het was lang niet de enige stand waarop robots aan het werk gezet werden. Euromac heeft soms de perceptie tegen: dat het enkel kleine machines voor beginners heeft. Tijdens EuroBLECH werd dat stevig ontkracht en toonde het wat het allemaal in zijn mars heeft met de FX-Cell met de elektrisch aangedreven plooibank FX-Bend. “Een oplossing die inspeelt op de noden van de markt, omdat ze 100% onbemand kan lopen. Wij leveren er immers de operator bij – de robot”, lacht Frank ­Heyerick, salesmanager Central Europe. “Maar een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat de tekeningen goed zijn. Je kunt alles vanuit de STEP-file aansturen, het plooiprogramma, de robot, de gereedschapswissels, op voorwaarde dat de tekening alle informatie bevat die nodig is. Daar hameren we op alvorens we meedenken over automatiseringsoplossingen.”

De markt is op zoek naar manieren om zo manarm mogelijk te werken. Een mooi voorbeeld is de volautomatische robotplooicel EGB-1303ARse van Amada die de EuroBLECH Award ontving in de categorie ‘Metal forming and punching’.

Geautomatiseerd uitsorteren

Bij Mazak toonde er dan weer eentje in strakke oranje-zwarte uitvoering hoe ze nu ook de grootste bottleneck in automatisering – het uitsorteren – aanpakken. Key account manager Tim Depijpere toont ons de Mazak Smart Manufacturing Cell. “Het sorteren gaat hiermee zelfs sneller dan het snijden”, belooft hij. “De truc zit hem in de programmering van de robot. Die gebeurt rechtstreeks vanuit de nesting. De robot weet op basis van die informatie welke grijper hij nodig heeft (hij kan kiezen tussen magnetische- of vacuümgrijpers), waar die ligt en welke stukken uit te sorteren op welke pallet.” De robotcel kreeg overigens een primeur mee: de Optiplex 3015 Ez die – waar hebben we dit verhaal nog gehoord? – gebruiksgemak combineert met betrouwbare prestaties en betaalbaarheid. Hij is voorzien van een nieuw type laserbron: een rack resonator met 6 kW vermogen.

VG Machines toonde iets dat geen enkele andere ontbraammachine kon op de beurs. “Door de toevoeging van sensoren kunnen we onze borstels on the fly meten tijdens het proces en in functie van de slijtage de druk automatisch aanpassen.”

Automatiseren zonder programmeren

Zijn we dan al helemaal uit geïnnoveerd in het lasersnijden? Neen, ook TRUMPF viel immers in de prijzen met de EuroBLECH Award voor scheidingstechnologie en een derde plek in de categorie automatisering en handling. Deze laatste kreeg het voor zijn robotcel. En hoewel ze op de kleuren na  – hier vormde een gele FANUC-robot het hart van de oplossing – veel gelijkenissen vertoonde met de Mazak-cel zat er een hele andere technologie achter. “De robot heeft totaal geen programmering meer nodig. Hij werkt als een cartesische cel. De visiecamera’s erboven, samen met – hoe kan het ook anders?  – artificiële intelligentie, vertellen hem waar de stukken liggen en waar hij ze moet afleggen”, legt product manager Francis Sercu uit van verdeler V.A.C. Machines. Hij nam ons ook mee naar een ander pronkstuk op de stand: de TruLaser 3000 Bevel Cut Edition. 

“We konden al bevelsnijden dankzij een speciale snijkop. Maar deze machine is er volledig op ontwikkeld waardoor we afschuiningen tot 50° kunnen maken.”

Ook wat er daarna met de stukken gebeurt kan al volledig automatisch. Remmert, bekend om zijn torenopslagsystemen stelde twee AGV-oplossingen voor.

AGV’s op komst

Ook wat er daarna met de stukken gebeurt kan al volledig automatisch. Remmert, bekend om zijn torenopslagsystemen stelde twee AGV-oplossingen voor. Automatisch geleide voertuigen zijn nog ‘exoten’ in plaatbewerkingsateliers vandaag, maar Thomas HoltHöffer is ervan overtuigd dat het niet zo zal blijven. “AGV’s zijn een manier om flexibeler gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Bij een klant in Nederland dienen ze om het uitsorteren van de stukken op een andere plek uit te voeren. Onze AGV is specifiek ontwikkeld voor het transport van platen en kan tot 3 ton in één keer meenemen. En hij past ook perfect onder onze torens.”

Naar een perfecte finish

Van het snijden en het plooien gaan de stukken steeds vaker nog naar de afwerking. De toenemende interesse in machinaal ontbramen verraadt twee dingen: klanten stellen steeds hogere eisen aan hun stukken en het ontbreekt op de werkvloer aan goede ervaren krachten om dit klusje te klaren. Q-Fin biedt hier met zijn machines een antwoord op. De Q-Fin F250, speciaal ontwikkeld voor kleine stukken, rijfde de EuroBLECH Award voor oppervlakteafwerking binnen. De jury was vooral onder de indruk van de softwaregestuurde bewerkingsstations, ERP-koppeling en automatische borstelkalibratie. Maar het meeste bekijks ging toch naar de Robot Cel, of wat had je gedacht? “Op de vorige EuroBLECH was dat voor vele bedrijven nog verre toekomstmuziek. Maar vandaag is het overal echt aan het gebeuren. Als je het rekensommetje maakt en je hebt er het volume voor, dan is zo’n gerobotiseerde oplossing vaak al in minder dan twee jaar terugverdiend”, vertelt business officer Joost Kouwenbergh.

Nieuwe rol als machineleverancier

Maar voor BLM, dat een breed spectrum van technieken toonde op zijn stand – van buislasersnijden en buisbuigen tot een plaatlaser met plaatmagazijn –, is vooral de rol van machinefabrikanten veranderd door die toenemende interesse in automatisering en digitalisering. Managing director René Hazenberg: “Vroeger wilde een klant gewoon een machine kopen. Vandaag komt hij met een andere vraag aankloppen. Ik wil dit stuk maken: hoe kan ik dat het beste doen met de laagst mogelijke kost per product. Dit zijn vraagstukken die we graag opnemen, want dan moet je breder kijken dan machines alleen. Je moet het volledige ecosysteem van software opzetten, kijken naar wat er al aanwezig is in de productie en er dan pas nieuwe machines aan koppelen.” 

Mazak toonde ons de Mazak Smart Manufacturing Cell. “Het sorteren gaat hiermee zelfs sneller dan het snijden.”

Dynamische digitale ervaring

Dat digitalisering zeker ook een dingetje was op deze beurs, merkten we bij Hypertherm Associates. Daar vonden we eens geen machines – die konden wel bewonderd worden bij partnerbedrijven – maar een dynamische digitale ervaring. “We willen bezoekers op een spectaculaire manier, die een blijvende indruk nalaat, informeren over onze technologieën, producten en oplossingen. Duurzaamheid is een belangrijk topic en dat zie je ook terug in onze machines. Zowel in waterstraalsnijden als in plasmasnijden proberen we maximale prestaties te leveren met een minimum aan afval. Samen met onze partners helpen we klanten de ideale industriële snijoplossing te vinden en hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Blikvanger dit jaar is de nieuwe XPR460-plasmasnijbron die meer kracht dan ooit tevoren biedt”, vertelt regional demand generation channel manager Yvette van der Linden-Leeflang.

Laserlassen boomt

Automatisering en lasers waren trouwens ook de twee sleutelwoorden in het lassen op EuroBLECH. Manueel laserlassen beleeft een ware boom, met, je raadt het al, ook veel Chinese aanbieders. CNC Europe is daarentegen van Belgische makelij. Het kreeg de derde plek in de categorie verbindingstechniek, met zijn PhotonWeld-toestel dat tot 12 millimeter kan lassen. Maar het toonde dus ook al hoe laserlassen te automatiseren is door middel van een flexibele koppeling met een cobot. Niemand die de stand zomaar voorbij loopt, iedereen probeert wel even de op de micrometer nauwkeurige positionering uit. Office manager Peter Vermeersch en zaakvoerder Patrick Favoreel ontvangen ons op de stand en beloven nog meer innovaties. “We leren nog het meest van onze klanten. Wanneer ze in ons democentrum hun producten komen testen, dan voelen we waar de techniek nog tegen zijn limieten aanloopt en weten we welke richting de volgende ontwikkelingen weer zullen uitgaan.”

Unieke feature in ontbramen

Eindigen doen we met een andere Belgische trots op de beurs: VG Machines uit Kuurne. Ze dongen misschien niet mee naar de EuroBLECH Awards maar ze toonden wel iets dat geen enkele andere ontbraammachine kan op de beurs – en ja, dat zijn we gaan controleren. “Door de toevoeging van sensoren kunnen we onze borstels on the fly meten tijdens het proces. Dat betekent dat we in functie van de slijtage de druk aanpassen, zonder dat een operator in het proces moet tussenkomen. Een volgende stap naar geautomatiseerd werken”, legt zaakvoerder Dieter Dendauw uit. Het verschil maken met innovatie, ook dat is de EuroBLECH ten voeten uit.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten