- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Een magazijn efficiënt inrichten is geen sinecure. In een magazijn zitten snel tien tot zelfs 100.000 producten opgeslagen. Per dag komen er ook honderden orders binnen en zijn er duizenden pickmomenten. De juiste inrichting is dan ook cruciaal om kosten te besparen. Bij Manutan staat een projectteam klaar om je met raad en daad bij te staan. Ze maken een inventaris van je wensen en geven deskundig advies voor een toekomstgerichte totaaloplossing op maat voor de inrichting van je magazijn of opslagruimte. Een eigen montageteam zorgt er daarna voor dat alles gebruiksklaar geïnstalleerd wordt.
Heel wat bedrijven, ook in de metaalverwerkende sector, hebben een overvol magazijn. In veel gevallen komt dat door een inefficiënte inrichting van de ruimte. Een rommelig magazijn zorgt echter niet alleen voor tijdverlies en verminderde productiviteit, maar leidt ook tot ergernis en ongevallen bij de werknemers. “Efficiënt gaan werken en de productiviteit verhogen, begint eigenlijk bij de organisatie van de werkplek. Zo is het belangrijk om eerst het magazijn volledig op te ruimen. Je kan daarbij bijvoorbeeld gebruik maken van de 5S-methode (scheiden, sorteren, schoonmaken, systematiseren of standaardiseren en standhouden) of van andere alternatieven”, stelt Christophe Van Bondt van het Manutan projectteam. “Opruimen is echter niet voldoende. Zo is het belangrijk om de voorraad slim te beheren via warehouse management software (wms) of door de kanban-methode, waarbij de voorraad just-in-time wordt aangevuld op basis van de vraag. Goed doordachte loop- en picking-routes besparen de magazijnmedewerkers heel wat onnodige kilometers en een kleurcodering geeft duidelijk aan welke functie een ruimte, plek of product heeft. Last but not least is de keuze van het juiste materiaal cruciaal voor een efficiënte magazijninrichting.”
Magazijnruimte is kostbaar en daarom is het belangrijk om elke m³ zo efficiënt mogelijk te benutten. Volume, gewicht en type goederen bepalen welk materiaal je daarbij het beste gebruikt en de twee meest toegepaste systemen zijn palletstellingen en platformen. “Een platform, ook etage- of verdiepingsvloer genoemd, verdubbelt de oppervlakte van de ruimte in één klap en wordt voor verschillende toepassingen gebruikt. Sommige bedrijven willen een platformvloer die met gaaswanden afgesloten is om producten veilig en achter slot op te slaan, maar die ook demonteerbaar is om ergens anders weer op te zetten. Andere firma’s willen een platform om het te gebruiken als een extra ruimte voor kantine, archief, zelfs kantoor- of vergaderruimte”, licht Manutan’s projectspecialist toe. “Palletstellingen zijn ruimtebesparend en je kan verschillende types palletten gebruiken, zoals de veelzijdige en voordelige klassieke houten palletten, kunststof palletten met een zeer lange levensduur, metalen palletten met een uitzonderlijk hoge draagkracht, maar ook goedkope en lichtgewicht palletten uit karton en palletboxen, speciale opbergbakken met het onderstel van een pallet.” Als expert in opslag en magazijnen biedt Manutan een enorm ruim assortiment aan. Naast de platformen en palletstellingen kan je er ook terecht voor heel wat andere stellingen: van legbord-, doorrol- en draagarmstellingen tot verticale -, archief-, veiligheids-, voedings- en bandenstellingen en nog veel meer. Bovendien biedt de specialist de juiste palletten, borden, draagarmen, bakken, vaten of containers aan en vind je in de e-shop ook rollenbanen, transportbanden en andere transportsystemen, rolcontainers, palletwagens, hoogtewerkers … en nog veel meer.
Manutan staat klaar om klanten met raad en daad bij te staan. “In het leven zijn veel zaken vanzelfsprekend, maar dat geldt niet voor de inrichting van een magazijn”, sluit Van Bondt af. “Onze specialisten maken een grondige inventaris van je wensen en zorgen voor advies en een toekomstgerichte totaaloplossing op maat. Onthoud echter deze regel: Een goed ingericht magazijn is nooit af en het komt erop aan altijd goed te luisteren naar de mensen op de werkvloer. Houd ook rekening met het feit dat bepaalde stoffen niet naast elkaar opgeslagen mogen worden.”