Al meer dan honderd jaar helpt Mewa bedrijven bij het integraal beheer van hun bedrijfstextiel met het oog op maximale duurzaamheid. Op 26 november 2024 vierde de Belgische vestiging in Binche met trots haar vijftigste verjaardag – de perfecte gelegenheid om in enkele cijfers terug te blikken op de rijke geschiedenis van het bedrijf.
“Gebruiken in plaats van bezitten” is het basisprincipe dat de hoeksteen vormt van het partnerschap tussen Mewa en de bedrijven die erop vertrouwen voor het volledige beheer van hun textielartikelen. Het begon allemaal met een innovatief idee van de Saksische ondernemer Hermann Gebauer: gebruikte industriële poetsdoeken inzamelen bij klanten en ze schoon terugbrengen voor hergebruik. Zo ontstond in 1908 de “Mechanische Weberei Altstadt”, kortweg Mewa.
Vandaag de dag omvat het assortiment industriële poetsdoeken, werkkleding en PBM’s, vloer- en olieabsorberende matten, handdoekdispensers en biologische onderdelenreinigers. Het complete beheer omvat het leveren, afleveren, ophalen en onderhouden van textiel, evenals het repareren en vervangen ervan in geval van slijtage. Met 51 vestigingen en ongeveer 6.000 werknemers wereldwijd bedient de Mewa familiegroep meer dan 200.000 B2B klanten. Enkele kerncijfers op jaarbasis: 1,1 miljoen gedragen werkkleding, 1,2 miljard gewassen poetsdoeken, 3 miljoen gewassen schoonloopmatten en 8,7 miljoen verkochte PBM’s.
Elk jaar wast de site van Binche 20 miljoen industriële poetsdoeken, 3,2 miljoen werkkledij, 100.000 vloermatten en 100.000 handdoekdispensers. “Elk stuk werkkledij van Mewa heeft een unieke barcode die gekoppeld is aan de drager, wat een volledige traceerbaarheid garandeert doorheen het reinigingsproces, in overeenstemming met de hygiënenormen EN14065 en DIN 10524, tot de uiteindelijke ophaling”, legt Danny Vermeir, Technisch Directeur van Mewa Servibel, uit.
Net als de rest van de Groep hecht Mewa Servibel enorm veel belang aan de bescherming van het milieu en het duurzame gebruik van hulpbronnen zoals water, energie en grondstoffen. In vergelijking met traditionele wasprocessen wordt dit water, dankzij een speciaal ‘cascadesysteem’ voor hergebruik van was- en spoelwater, gefilterd en verder gebruikt in de volgende wasbeurten, die trouwens ook zijn voorzien van automatische doseerinrichtingen om de hoeveelheden (biologisch afbreekbare) detergenten en additieven tot een minimum te beperken.
Wat energie betreft, worden warmtewisselaars gebruikt om warmte terug te winnen uit de was- en drooginstallaties voor het verwarmen van het water en de operatiekamers, terwijl het thermische gebruik van afvalwater – olie en vet uit de schoonmaakdoekjes – Mewa in staat stelt om 80% van de energiebehoefte voor de was- en drooglijnen te dekken.
Wat grondstoffen betreft, worden de industriële poetsdoeken bijvoorbeeld gemaakt van ongeveer 50% gerecyclede vezels. De Mewa poetsdoeken worden bovendien tot 50 keer gewassen en hergebruikt, waardoor ze het duurzaam alternatief zijn voor wegwerpmaterialen.
Neem dan rechtstreeks contact op met MEWA.