- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Wie geld en tijd wil besparen, doet er goed aan om zijn werkplaats en magazijnen efficiënt in te richten. Met degelijke opslagrekken komt u inderdaad al een heel eind. Maar waarom niet het onderste uit de kan halen en investeren in een verticaal liftsysteem van Modula? Want dan combineert u een minimale oppervlaktebezetting met een grote stockagecapaciteit en heel veel gebruiksgemak.
Van snijgereedschappen en meetinstrumenten, over allerhande componenten, tot halffabricaten en eindproducten: alles valt op een georganiseerde, schone, veilige en snelle manier op te slaan.
Verticale magazijntechnologie is enorm interessant om de beschikbare verticale ruimte optimaal te benutten en tegelijkertijd vloerruimte te besparen. Modula kan dankzij zijn verticale liften tot 90% van de vloeroppervlakte vrijmaken. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat deze oplossingen de volledige hoogte van het gebouw gebruiken. En dit in elke omgeving en elke industriële sector, want de technologie is aanpasbaar aan een brede waaier van heflasten, hoogtes, grootten en opties. “Vooral in de metaalverwerkende nijverheid zien we een groot toepassingspotentieel”, vertelt Andy Van Mieghem, managing director van Vanas Engineering dat exclusief verdeler van Modula voor België is. “Van snijgereedschappen en meet-instrumenten, over allerhande componenten, tot halffabricaten en eindproducten: alles valt op een georganiseerde, schone, veilige en snelle manier op te slaan. En dit zonder dat de systemen te lijden hebben onder de grote gewichten die in de metaalsector gangbaar zijn. Elke lade kan immers tot 990 kg worden beladen. Niet onbelangrijk is dat de lading altijd stabiel zal blijven, zelfs als deze niet op een stabiele manier wordt geladen. Bovendien kan hijsapparatuur, zoals manipulatoren of veerbalancers, gemakkelijk worden geïntegreerd.”
Hijsapparatuur, zoals manipulatoren of veerbalancers, kunnen gemakkelijk worden geïntegreerd.
Snelheid is geen probleem meer
Nog steeds heerst het idee dat dergelijke opslagsystemen erg traag zijn. Volgens Van Mieghem is dat een idee-fixe dat niet meer van toepassing is. “Met de juiste software haal je heel goede resultaten”, vertelt hij. “De meeste winst verkrijg je zelfs bij de opslag van medium of fast movers. Onze realisaties tonen aan dat we tot 300 orderlijnen per uur per maga-
zijnier kunnen verwerken. Maar daarvoor moet hard- en software wel perfect op elkaar zijn afgestemd. Vandaag telt ons team maar liefst twaalf programmeurs, wat bewijst dat we de achterliggende software heel serieus nemen.”
Elke lade kan tot 990 kg worden beladen.
Veilig, stil en betrouwbaar
Het hart van de verticale opslagmagazijnen is het motortransmissiesysteem. Het betreft een Eagle-getande riem die een stille, betrouwbare werking garandeert en geen smering vereist. “Verder kenmerken de liftsystemen zich door hun solide structuur”, vertelt Van Mieghem. “We werken steeds met vier stalen staanders waarop we lichtgewicht stalen panelen monteren. De structuur is voorzien om 70 ton belasting te dragen en is bijgevolg zeer robuust. Hierdoor vereisen de verticale opslagmagazijnen ook weinig onderhoud. Toegang wordt enkel verleend aan de bevoegde operatoren via badges of wachtwoorden, wat de veiligheid op de werkvloer verhoogt. Ook het feit dat niemand nog met ladders aan de slag moet of in het magazijn dient rond te lopen, draagt hiertoe bij. Want de producten worden rechtstreeks naar de verzamelplaats gebracht met behulp van het ‘goods-to-man’-principe.”
Tekst: Els Jonckheere Beeld: Modula
Uitgelichte afbeelding: Modula kan dankzij zijn verticale liften tot 90% van de vloeroppervlakte vrijmaken.