- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Een eigen machinepark biedt meer mogelijkheden om flexibel te schakelen bij vragen van klanten. Bij Aelbrecht Maes gaan ze daarin net nog een stapje verder. Het bedrijf investeert fors in zijn productiemachines om altijd mee te zijn met de nieuwe trends en klanten op hun wenken te kunnen bedienen. Wat verspaning betreft, kiest het familiebedrijf resoluut voor het technisch kunnen van de machines van Mazak. Ook in het vijfassige werk onderscheiden ze zich door hun nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.
Diep in de Gentse haven ligt het familiebedrijf Aelbrecht Maes, met vandaag de vierde generatie aan het roer. De bescheiden smidse uit 1914 heeft plaats geruimd voor een state-of-the-art productiebedrijf met 18 medewerkers, waar vakkennis de toon zet. Van over heel de wereld komt men er aankloppen voor metaalconstructies van de bovenste plank.
“De laatste vijftien jaar kiezen we resoluut voor het meer complexe werk. Of dat nu gaat om transportkarren, tooling, stalen ramen en deuren… of zelfs designobjecten”, zegt Hans Maes, die samen met broer Tom het bedrijf leidt. “Zowel voor gereputeerde industriële partners in België en daarbuiten, als voor architecten en designers van over de hele wereld. Door de knowhow die we in de loop der jaren verzameld hebben, hebben we een sterke troefkaart in handen om net wanneer de lat iets hoger gelegd wordt uit te blinken. Van ontwerp tot afgewerkt product.”
Om de grenzen van zijn kunnen ook altijd weer te verleggen, investeert Aelbrecht Maes fors in nieuwe machines. “Om mee te zijn met alle productietrends”, verduidelijkt Maes. Dat geldt zeker voor de verspaningsafdeling, die de voorbije jaren een grondige make-over kreeg. “We zagen een trend naar meer draai- en freeswerk in de totaalconstructies die we afleveren. Vroeger werd het merendeel van dat werk uitbesteed. Door te investeren in mensen en machines kunnen we dat nu al enkele jaren in-huis uitvoeren. De winst aan flexibiliteit voor ons en onze klanten was daarbij de belangrijkste beweegreden.”
Zeven jaar geleden kwam de eerste Mazak machine de werkvloer versterken. Een draaibank die zich nog steeds uitstekend van zijn taken kwijt in de productie. “Er was vanaf dag één bijzonder veel vertrouwen in de kwaliteit en de mogelijkheden van Mazak machines. Daarnaast speelt ook de service in het voordeel van Mazak, met de nabijheid van het Europese magazijn voor wisselstukken en de goede bereikbaarheid van techniekers, zelfs in het weekend”, voegt Maes er tevreden aan toe.
Wie complexer werk zegt, kan niet om vijfassige machines heen. Met een Integrex J200S, de drukst bezette machine op de werkvloer, en de VTC 800-30SR beschikte Aelbrecht Maes al over diverse mogelijkheden voor vijfassig. De laatste nieuwe aanwinst, de CV5-500 die eind 2020 kwam, breidde dat palet verder uit. Maes: “Bijna alles wat hier de deur uitgaat, is maatwerk waarbij we het complexe werk niet schuwen. Hoe moeilijker de stukken worden, hoe beter de machines om ze te produceren echter moeten zijn. Door in te zetten op vijfassig werken kunnen we stukken in één keer verder afwerken. Dat levert niet alleen tijdswinst op, maar ook meer nauwkeurigheid en minder gevaar om fouten te maken. Als constructiebedrijf willen we de lat altijd hoger leggen en verdergaan in kwaliteit. Mazak ondersteunt ons daarin.”
Hoewel Maes veel voordelen ziet in machines met dezelfde sturing, maakt hij bij elke investering toch een vergelijking van de markt. “De productiezekerheid van deze machine gaf de doorslag. Belangrijk, aangezien we er een automatiseringsoplossing aan gekoppeld hebben.”
Naast de CV5-500 prijkt de Mill-Assist, de tweede RoboJob installatie die moet zorgen voor een vlekkeloos in- en uitladen op de werkvloer bij Aelbrecht Maes. “Onze medewerkers in de verspaningsafdeling zijn allerminst knoppenduwers. Kennis en kunde domineren hier. Daarom willen we hun talenten ook zo efficiënt mogelijk inzetten.” Van de CV5-500 zijn ze in elk geval onder de indruk. Een plezier om mee te werken, klinkt het. Maes: “Automatisering is op zich geen doel voor ons. We gaan ook niet op zoek naar werk om aan onze machines tegemoet te komen, maar als er een project zich aandient willen we wel over de juiste capaciteiten beschikken. Zo investeerden we bijvoorbeeld in een 3D-meetarm voor wanneer klanten een exact meetrapport nodig hebben. We zien de CV5-500 dan ook als een springplank naar meer mogelijkheden. Een beslissing die op termijn zeker zal renderen.”
Met een goed uitgerust machinepark, investeringen in alle geledingen van het bedrijf, en een recente uitbreiding van 1.000 m², lijkt het bedrijf zich in elk geval stevig gewapend te hebben voor een mooie toekomst.