- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Van de eerste lasrobot in de jaren 60 tot de geavanceerde installaties die er vandaag staan … de lasrobot heeft een hele weg afgelegd. Dat hij populairder dan ooit is, heeft alles te maken met enerzijds de mogelijkheden die hij erbij heeft gekregen en anderzijds de moeilijke arbeidsmarkt. Fabrikanten die willen groeien zonder toegevingen op kwaliteit moeten wel hun heil zoeken in technologie, goeie lassers zijn steeds moeilijker te vinden. De implementatie van lasrobots helpt dan de kwaliteit te borgen, materiaal te besparen en de veiligheid te verhogen. Wat mogen we ervan verwachten de komende jaren?
Efficiëntie staat voorop op de productievloer. Lasrobots staan er daarom steeds minder vaak alleen voor. Met de toevoeging van een extra robot om de handling van het materiaal voor zijn rekening te nemen, hoeven er geen operatoren meer de cel in en kan de lasrobot continu zijn ding blijven doen. De cyclustijden kunnen daardoor weer een stukje korter, de kosten wat lager en de veiligheid hoger, want operatoren lopen niet langer het risico om schadelijke lasrook in te ademen.
Ook de lascel zelf krijgt uitbreiding. Door de toevoeging van detectietechnologie (denk aan sensoren) kunnen lasrobots zichzelf en hun lasparameters aanpassen aan individuele werkstukken. De bedoeling is om zo de kwaliteit van de las en de snelheid van de lasbewerkingen te laten toenemen, ook wanneer er meer variatie in de werkstukken zit. Vergeet dus de boutade dat lasrobots enkel het grote seriewerk voor hun rekening kunnen nemen. Valt een werkstuk buiten de vooraf gedefinieerde toleranties, dan wordt er een operator bijgeroepen. Daarnaast helpt detectietechnologie om de las te bewaken: bijvoorbeeld om de kwaliteit te attesteren of het proces verder te optimaliseren.
Uiteraard zijn lasrobots ook toegetreden tot het Industrie 4.0-tijdperk. De operationele gegevensverwerking- en analyse verbetert aan een hoog tempo. Aangezien elke las een goede inspectie nodig heeft om het kwaliteitscontroleproces te doorstaan, maken deze hulpmiddelen het mogelijk om de sterkte van de verbinding, de laspenetratie en de afdichting van elke naad tijdens het lassen te valideren. Zo kunnen systemen voor boogopvolging automatisch fouten detecteren en de lasbewerking corrigeren. Andere mogelijkheden zijn randdetectie en traceren van lasnaadpenetratie, controle van de lasinbranding volgens de specificaties, meten van de voegbreedte en het profiel en contourbeheer met beeldacquisitie voor complexe laswerkzaamheden.
Lasrobots staan vaak opgesteld in een productielijn, waar zowel ervoor als erna een inspectiestap gebeurt. De lasrobot van morgen zal niet meer als een eiland fungeren. Door hem rechtstreeks met andere datastromen en software te integreren kan de hele productielijn met een hogere snelheid draaien. Een mooi voorbeeld is de aanvoer van de stukken. Door dat te integreren in de werking van de lascel hoeft de lasrobot nooit stil te staan, zowel de aanvoer als de kwaliteitscontrole vooraf en achteraf zijn immers verzekerd. Een tweede mooi meegenomen voordeel is dat de kans op defecte lassen ook kleiner wordt. Dat helpt dan weer besparen op tijd en materiaal.
In het verleden moesten fabrikanten programmeurs in dienst nemen om industriële robots in te stellen en elke wijziging aan de productieparameters of nieuwe softwarecode te beheren. Naast het feit dat ze bekwame programmeurs nodig hadden om aan de robots te werken, zorgde elke verandering in de operationele parameters ook voor meer stilstand en een lagere productiviteit. De introductie van cobots op de werkvloer neemt die complexiteit en drempel voor een stuk weg. Er zijn geen programmeurs meer nodig. Lassers kunnen de parameters eenvoudig instellen en de controle houden over de las door middel van teach-in programmeertechnieken. Cobots kunnen ook zij aan zij met mensen werken.