- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
De vonken sprongen er van af. Dat is het minste dat je kan zeggen over de Welding Week die eind november plaatsvond. Met een bezoekersaantal van 5.576 bezoekers loste de beurs de verwachtingen ruimschoots in. En goed nieuws, ook de volgende generatie lijkt weer warm te lopen voor het lassen. Met een recordaantal studenten aanwezig op de eerste beursdag mogen metaalbewerkers hopen dat de lasvacatures de komende jaren wat makkelijker ingevuld raken. Al kan automatisering, een trend die zich duidelijk verder zet in de industrie, ook het nodige soelaas brengen.
De beursgangen waren vanaf het eerste moment gevuld. Dat is wat een beursorganisator wil zien. Jeroen Arnouts van Easyfairs kan dan ook terugblikken op een zeer geslaagde driedaagse. “Welding Week staat duidelijk op de kaart binnen de wereld van het lassen. Niet alleen meer in de Benelux. Met maar liefst 27 nationaliteiten vertegenwoordigd op de beurs, zien we ons bevestigd als een must-attend event voor iedereen die het lassen een warm hart toedraagt.” In absolute cijfers vertaalde zich dat in 5.576 bezoekers. De organisatie hoopte de kaap van de 5.000 te ronden. “Dat we in deze niche toch zoveel mensen op de been weten te brengen is bijzonder fijn. Heel wat lassers zakten ook nog naar de beurs af na een volle dag werken. Welding Week is de plek bij uitstek om gelijkgestemde professionals te ontmoeten en vooral om de nieuwste innovaties op het spoor te komen.”
Wat nieuwigheden betreft, stonden de neuzen in dezelfde richting op de beurs. “De trend naar automatisering van lasprocessen heeft zich in die vier jaar sinds de vorige Welding Week alleen maar verdergezet. Door het tekort aan gekwalificeerde lassers werken fabrikanten hard aan oplossingen om sneller en juister te lassen. Robots en cobots hadden een prominente plaats deze editie.” Dat uitte zich ook in de Innovations Awards. Welding week reikte er twee uit. Eentje door de jury die bestond uit leden van het BIL en eentje door het publiek. De winnaars waren respectievelijk MARC van Dejond en de Olympus Omniscan X3. MARC staat voor Magnetisch roterende ARC, een innovatief lassysteem dat meer en meer het traditionele proces van driepuntlassen vervangt. Het staat volgens de fabrikant garant voor de best mogelijke resultaten met een aanzienlijke tijd- en kostenbesparing. De Olympus Omniscan is dan weer een perfect instrument om snel kleine lasdefecten op het spoor te komen.
Niet alleen de exposanten konden zich meten, ook de bezoekers werden uitgedaagd om de lastoorts op te nemen. Een echte om hun naam bij te schrijven op de Wall of Flame. Of een virtuele in het officieuze Belgische kampioenschap virtueel lassen dat over de drie beursdagen liep. “Scholieren konden op dinsdag de handschoen opnemen. Daar toonde Jari De Hert van het Atheneum Nieuwpoort zich de beste van de 98 deelnemers. Op woensdag en donderdag was het de beurt aan de professionals. Colin Gueydon van CVM bvba troefde de 188 andere deelnemers af. Hij moest wel de duimen leggen tegen de score van De Hert. Het bewijs dat de nieuwe snufjes de jeugd wel weten te bekoren. Al komen er bij het lassen in de praktijk wel meer externe parameters kijken”, aldus Arnouts.
Voor het eerst was ook het BIL/NIL congres volledig ingebed in Welding Week. “Voor beide partijen een absolute win-win”, vat Arnouts samen. “Een dergelijk kwalitatief seminarieprogramma is voor elk event van toegevoegde waarde. Omgekeerde haalden het BIL en het NIL ook een recordopkomst. Lasingenieurs konden dankzij de synergie zich op een dag en een locatie volledig laten onderdompelen in alle nieuwigheden, theoretisch en praktisch van hun vak. Dat was duidelijk een van de troeven van Welding Week.”