Welke trends zullen verspaning in 2025 vormgeven? We spitten het graag voor jou boven, maar kunnen algemeen al stellen dat werkplaatsen die de digitale transformatie omarmen – denk aan geavanceerde automatisering, IoT-gebaseerde apparatuur en inzichten op basis van artificiële intelligentie – beter in staat zullen zijn om de efficiëntie te verbeteren en concurrentieel te blijven. Hier zijn vijf trends om dit jaar in de gaten te houden.
We zullen ten eerste meer complexe machines zien opduiken die meer doen met minder. Of het nu gaat om vijfassige draaibanken of geavanceerde freesmachines, de productie-industrie maakt steeds meer gebruik van complexe machines om werkstromen te stroomlijnen en insteltijden te verkorten. Hierdoor is het niet meer nodig om tussen machines te wisselen, bespaart men op vloerruimte en kan de productie uiteindelijk sneller verlopen. De toepassing van geavanceerde machines is echter niet zonder uitdagingen. Hun complexiteit vraagt om geavanceerde CAM-software en hoogopgeleide programmeurs om ze effectief te bedienen. Naarmate deze trend zich voortzet, zal de industrie waarschijnlijk meer nadruk gaan leggen op het opleiden van personeel en het ontwikkelen van software. Ondanks de hindernissen blijven multitaskingmachines, met hun hogere snelheid, precisie en efficiëntie, een slimme investering.
Steeds meer studies duiken op die de voordelen van het gebruik van tools voor artificiële intelligentie op de werkvloer belichten. Ze zullen een cruciale rol spelen in de vooruitgang van de maakindustrie hier. Wat dat dan oplevert? Als het gaat om het automatiseren van programmeermethoden, kan artificiële intelligentie de benodigde tijd om programma’s te schrijven aanzienlijk verkorten. Waar traditionele methoden bijvoorbeeld 16 minuten nodig hebben om een gereedschapspad te programmeren, kan artificiële intelligentie dat terugbrengen tot slechts enkele seconden. Elk productiebedrijf werkt echter met unieke gereedschappen, opstellingen en processen, waardoor maatwerk nodig kan zijn om ervoor te zorgen dat wat artificiële intelligentie aflevert ook nauwkeurig en veilig is. Hoewel de volledige automatisering van het programmeren nog toekomstmuziek is (zeker voor complexe stukken), leveren stapsgewijze verbeteringen in het automatiseren van microtaken, zoals gereedschapsselectie of het ontwerpen van opspanningen, al meetbare efficiëntieverbeteringen op. Voor fabrikanten betekent het gebruik van artificiële intelligentie een evenwicht vinden tussen technologische mogelijkheden en praktische beperkingen.
In het verleden spendeerden operatoren en programmeurs altijd veel tijd aan machines om instellingen fijn te stellen en optimale prestaties te garanderen. Verwacht het komende jaar een toenemende vraag naar kant-en-klare oplossingen die het giswerk elimineren en manuele interventies verminderen. Hoe dan? Door onderling verbonden systemen die naadloos met elkaar configureren. Zo kunnen gereedschappen virtueel geconfigureerd en gevalideerd worden, zodat de juiste instelling gegarandeerd is voordat de bewerking begint. Digital twins gaan nog een stap verder en stellen programmeurs in staat om hun code vanuit hun kantoor te simuleren en te verifiëren voordat deze ooit op een fysieke machine wordt uitgevoerd. Dit betekent minder verrassingen en een grotere kans dat alles werkt zoals bedoeld wanneer het tijd is om de CNC-machine te gebruiken. Samen zorgen bidirectionele communicatie en geautomatiseerde validatie voor een aanzienlijke vermindering van menselijke fouten en een soepelere en betrouwbaardere workflow met minder onderbrekingen.
Additive manufacturing, zoals 3D-printen, transformeert de productiesector op opzienbarende wijze. Van ingewikkelde onderdelen voor de ruimtevaart tot aangepaste gitaarhalzen, dankzij additive manufacturing kunnen fabrikanten onderdelen maken die vroeger onmogelijk of onpraktisch werden geacht. Tot de uitdagingen behoren de hoge kosten en de steile leercurve die het proces met zich meebrengt. Het uitzoeken van de beste materialen en instellingen kan uitgebreide experimenten vereisen, vaak in samenwerking met onderzoeksinstellingen of onder strikte geheimhoudingsovereenkomsten. Ondanks deze belemmeringen is additive manufacturing een gebied om nauwlettend in de gaten te houden: de wereldwijde markt voor additive manufacturing zal naar verwachting groeien tot meer dan 83 miljard dollar in 2030. Naarmate de technologie voortschrijdt en de kosten dalen, zal het een steeds haalbaardere optie worden voor mainstream productie, vooral voor het produceren van prototypes of onderdelen met complexe geometrische vormen.
Het is moeilijk om concurrerend te blijven zonder nieuwe technologieën te omarmen. Een techniek die in 2025 prominenter wordt, is hogesnelheidsfrezen (HSM). Door gebruik te maken van snelle, lichte en lagedruksneden, verhoogt deze techniek de materiaalafname en verkort het de cyclustijden. Verspaners die HSM voor het eerst toepassen, kunnen aanzienlijke winst boeken in efficiëntie en precisie. Werkplaatsen die al langer gebruikmaken van HSM richten zich op het verfijnen van processen en het integreren van de technologie met andere trends zoals AI en digital twins om de productiviteit verder te verhogen. Weerstand tegen verandering blijft een barrière voor sommige fabrikanten, maar wie niet bereid is om HSM te integreren, loopt het risico voorbijgestreefd te worden door de concurrentie.
Succes in 2025 en daarna zal afhangen van de bereidheid om nieuwe technologieën toe te passen, traditionele werkprocessen te herzien en te investeren in de opleiding van werknemers. In tegenstelling tot twintig jaar geleden, toen de meeste nieuwkomers formele leerprogramma’s volgden, springt de jongere generatie operatoren vaak meteen in de mix, leren ze tijdens het werk en passen ze zich gaandeweg aan. Maar de schaarste aan nieuwe talenten laat zich voelen. Daarom zullen steeds meer machinefabrikanten willen investeren in kant-en-klare oplossingen om de vaardigheidskloof te overbruggen.
Deze verschuiving betekent ook dat de nieuwe generatie operatoren niet per se gebonden is aan de traditionele methoden en gewoonten, en breekt met de mentaliteit van ‘zo hebben we het altijd gedaan’. Digital natives die de productieruimte betreden zullen de industrie vooruithelpen met nieuwe, efficiëntere processen. Het doel blijft onveranderd: sneller en efficiënter betere onderdelen produceren. Door complexe machines te omarmen, AI in te zetten voor automatisering, kant-en-klare geïntegreerde oplossingen te implementeren, additive manufacturing te verkennen en hogesnelheidsfrezen te integreren, kunnen fabrikanten een concurrentievoordeel behalen. Voor wie zich wil aanpassen, lijken de mogelijkheden in 2025 grenzeloos.